Planimetria
Kamil:

Pole zacieniowanego na rysunku obszaru wynosi:
A)16(4−π)
B)16(4+π)
C)16−4π
D)16+4π
17 sie 14:50
Godzio:
domyślam się że chodzi o ten skrawek:
Pkwadratu − Pwycinka kołowego o kącie 90o = ...
17 sie 14:52
Kamil: P kwadraru=a2
17 sie 14:57
Kamil: Pkwadratu=a2
17 sie 14:58
Kamil: mam zastosować pole wycinka koła tak
17 sie 15:07
Kamil: ?
17 sie 15:07
Maciek: Policz pole kwadratu , następnie pole koła, potem jego pole podziel na 4 bo to tylko 1 z 4
części jak się można domyślić,na końcu odejmij od pola kwadratu pole tego koła.
17 sie 15:09
Kamil: mam policzyć pole wycinka koła?
17 sie 15:15
Kamil: czy mam policzyć pole samego koła czy pole wycinka koła co?
17 sie 15:16
Kamil: P kwadratu=a2
P kwadratu=82
P kwadratu=64
17 sie 15:18
Kamil: Co dalej mam liczyć?
17 sie 15:19
Godzio:
masz 2 opcje:
na to samo wyjdzie
17 sie 15:19
Kamil: | | P koła | | Pπr2 | | Pπ42 | |
1 opcja |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
17 sie 15:36
Kamil: dobrze do tego momentu?
17 sie 15:36
17 sie 15:38
Maciek: Pkwadratu − 16π=..
17 sie 15:39
Kamil: czego jak promień to połowa boku kwadratu. jezeli ja coś nie rozumiem to wytłumacz mi prosze?
17 sie 15:39
Maciek: Mi się wydaje,że promień to 8 , ale zapytaj Godzia.
17 sie 15:42
Kamil: Godzio szukam cie odezwij się proszę
17 sie 16:18
Kamil: Ile wynosi promień w tym zadaniu?
17 sie 16:19
Kamil: Godzio odpowiedz
17 sie 16:19
Godzio:
promień jest równy 8 ...
17 sie 16:20
Maciek: no właśnie... więc masz źle Kamil..
17 sie 16:21
Kamil: A czego promień jest równy 8 wytłumaczysz Godzio?
17 sie 16:22
Kamil: Godzio powiedz prosze?
17 sie 16:26
Kamil: prosze o wytłumaczenie
17 sie 16:26
Maciek: No nie widzisz z rysunku ,że promień ma 8?
17 sie 16:27
Kamil: Godzio prosze cie
17 sie 16:27
Godzio:

Ty chodzisz jeszcze do podstawówki że ciągle płaczesz ?
17 sie 16:28
Kamil: nie chodze do podstawówki
17 sie 16:30
Godzio:
No to nie płacz ciągle jak stara baba
17 sie 16:30
Kamil: co mówiłeś?
17 sie 16:31
Kamil: ja się nie śmieje z ciebie
17 sie 16:31
Kamil: no to powiedz ,czego jest promień 8 no powiedz prosze Godzio?
17 sie 16:32
17 sie 16:32
Godzio: rysunek Ci narysowałem ... na nim jest wszystko co jest Ci potrzebne
17 sie 16:33
Kamil: czego nie chcesz mi powiedzieć czego jest promień 8
17 sie 16:33
Kamil: ?
17 sie 16:34
17 sie 16:44
Kamil: | Po | | πr2 | | π82 | | π64 | |
| = |
| = |
| = |
| =16π |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
17 sie 16:54
Maciek: Noo... i Teraz odejmij od pola kwadratu to 16π.
17 sie 16:56
Kamil:

tak
17 sie 17:01
Maciek:
17 sie 17:02
Godzio:
17 sie 17:03
Kamil: A czego mam odjąć od pola kwadratu 16π?
17 sie 17:03
Maciek: Masz odjąć od pola kwadratu , które policzyłeś 16π.Kamil czy umiesz pisać po polsku czy zawsze
musisz zaczynać od "a czego" albo "czego"?
17 sie 17:05
Kamil: nie mam juz siły głupieje w tym zadaniu
17 sie 17:05
Maciek: A nie głupiałeś przy jakimś zadaniu?
17 sie 17:06
Kamil: a juz kapuje nie zauwazyłem sorry
17 sie 17:07
Kamil: 64−16=48 tak
17 sie 17:10
...............x3: Hmm..

nie ten poziom..
17 sie 17:10
Kamil: kto to powiedział?
17 sie 17:10
...............x3: ale co?
17 sie 17:11
Kamil: prosze powiedz co od czego mam odjąć?
17 sie 17:12
Godzio:
64 − 16π = 16(4 − π)
17 sie 17:13
Maciek: 64−16π=16(4−π) ....
17 sie 17:13
Kamil: pierwsze była pomyłka ale do tego doszłem dzięki
17 sie 17:15
Maciek: Jak coś to doszedłem* a nie doszłem.
17 sie 17:15
Kamil: doszedłem dobra
17 sie 17:18