Planimetria
Kamil: Z odcinków a,b,c zbudujemy trójkąt jeśli:
A)a=2, b=2, c=5
B)a=1, b=2, c=1
C)a=2, b=2, c=1
D)a=1, b=2, c=0,5
16 sie 19:48
Eta:
Kamil, podobne zad. już kiedyś miałeś
i nic się nie nauczyłeś , jak widać

warunek istnienia trójkąta to:
a+b >c
i
a+c>b
i
b+c >a
muszą być spełnione
jednocześnie te trzy warunki

sprawdzamy, dla A)
2+2> 5 ..... nie jest prawdą ( więc już odp A) odpada
dla B) 1+2 >1 ... ok
1+1 > 2 ... nie jest prawdą
zatem odp: B) też odpada
dokończ sprawdzanie dla C) i dla D)
16 sie 20:15
Kamil: dobrze dobrze
16 sie 20:16
Eta:
I co
Kamil ? wyszło Ci to liczenie? czy nie?
16 sie 22:46
Kamil: C) a=2 , b=2, c=1
a+b>c
2+2>1
4>1 to jest prawda
a+c>a
2+1>2
3>2 to jest prawda
17 sie 13:46
Kamil: b+c>a
2+1>2
3>2 to jest prawda
17 sie 13:49
Kamil: czyli odpowiedz C) prawidłowa
17 sie 13:49
Maciek: a+c>b , a nie a+c>a − nawet nie umiesz spisać tego co wyżej Eta napisała...
17 sie 13:50
Maciek: Tak, odpowiedź C jest prawidłowa
17 sie 13:51
Agata: Ej czy na tym rzecz polega żeby krytykować ? czy może pomóc ?
9 kwi 21:40
Mila:
Cóż to za pomysł, aby wyciągać stare posty?
10 cze 19:16