Funkcje trygonometryczne - Doprowadź do postaci logarytmicznej
Paweł: Witam. Wznawiając mój poprzedni wątek
https://matematykaszkolna.pl/forum/199687.html chciałbym prosić o pomoc. 2 zadania zostały
zaliczone, 3 jednak nadal pozostają zagadką. Mianowicie chodzi o przykład c, a także zad 2.
Zacznijmy więc od przykładu c)
| | 1+tg2αtgα | | | | sin2α | | sinα | | 1+ |
| * |
| | | | cos2α | | cosα | |
| |
|
| = |
| = |
| | ctgα+tgα | | | |
| | sin2α | | sinα | |
(1+ |
| * |
| )sinαcosα = |
| | cos2α | | cosα | |
w tym momencie dostałem podpowiedź, aby sprowadzić to do wspólnego mianownika co uczyniłem,
jednak nie wiem co dalej. Wyszły mi jakieś dziwne rzeczy.
Teraz zadanie 3a)
| | 1 | |
sinx+cosx= |
| sinx różny od 0 |
| | sinx | |
sin
2x+sinxcosx=1 /*2 (przy jedynce mam komentarz "jedynka trygonometryczna)
2sin
2x+2sinxcosx=2
1−cos2x+sin2x=2
| | √2 | |
sin2x−cos2x−1 /mam dopisane "/* |
| " |
| | 2 | |
| | π | | √2 | |
sin(2x− |
| )= |
| /mam dopisane "=>  ? prawie koniec" |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
(sin2x*cos(− |
| ) − (cos2xsin(i |
| )) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
sin2x |
| −cos2x(− |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czy 2 ostatnie linikji są potrzebne, to nie wiem. Nie wiem gdzie tam jest ten "prawie koniec"
Zadanie 3b jest niestety całe źle.
Bardzo proszę o pomoc!
9 cze 22:21
Paweł: Podbijam
9 cze 22:40
Paweł: Podbijam
9 cze 22:59
Mila: Napisz dokładnie treść zadań, których nie rozwiązałeś.
To odczytałam, to rozwiązuję jeszcze raz.
| | 1 | |
sin(x)+cos(x)= |
| / *sin(x) |
| | sin(x) | |
sinx≠0⇔x≠kπ, k∊C
sin
2x+sin(x)*cos(x)=1 jeżeli Pani narzuciła sposób z jedynką trygonometryczną , to tak:
sin
2x+sin(x)*cos(x)=sin
2x+cos
2x
sinx*cosx−cos
2x=0⇔
cosx(sinx−cosx)=0⇔
cosx=0 lub sinx−cosx=0 i x≠kπ
| | π | | cosx | |
x= |
| +kπ lub sinx=cosx⇔ |
| =1⇔ctgx=1 |
| | 2 | | sinx | |
To samo wychodzi, gdybyś dokończył poprzedni sposób, który podałam , czyli:
| | π | | π | | π | | π | |
2x− |
| = |
| +2kπ lub 2x− |
| =π− |
| +2kπ ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=π+2kπ⇔ |
| | 2 | |
10 cze 00:06
Paweł: Treść zadań brzmiała:
podpunkt c − Doprowadź do postaci logarytmicznej.
zad 3 a,b − Rozwiąż równania
10 cze 00:15
Mila: Przeanalizuj i naucz się tego, co dzisiaj napisałam.
Resztę jutro. Dobranoc.
10 cze 00:17
Mila: 3cos2x − sin2x−2sinx=0
Czy takie to równanie?
10 cze 00:18
Paweł: Dokładnie takie. Dziękuję bardzo za pomoc, obiecuje przeanalizować przykład i z
niecierpliwością czekam na jutro. Dobrej nocy i pozdrawiam
10 cze 00:26
Mila: https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html
Tu masz równania elementarne.
Drugi komentarz Pani: wg wskazówki tak:
| | √2 | | √2 | | √2 | |
sin2x* |
| − |
| cos2x= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sin2x*cos |
| −sin |
| cos2x= |
| ⇔ ze wzoru na sin(α−β)=.... |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
sin(2x− |
| )= |
| , to rozwiązałam, po słowach:" to samo wyjdzie..." |
| | 4 | | 2 | |
Resztę będę wyjaśniać po 16.
I linijka masz podane wiadomości.
10 cze 10:09
Mila:
Przykład c) jest inny niż w poprzednim wątku, ten można łatwo doprowadzić do prostszej postaci.
| 1+tg2α*tgα | |
| = [ zał. sinα≠0 i cosα≠0 i cos2α≠0] |
| ctgα+tgα | |
| | | cos2α*cosα+sin2α*sinα | |
| | | cos2α*cosα | |
| |
= |
| = |
| | | |
[Do licznika stosuję wzór:cos(x−y)=cosx*cosy+sinx*siny, gdzie: x=2α,y=α]
| | cos(2α−α) | | 1 | | cosα | | sinα*cosα | |
= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| | cos2α*cosα | | sinα*cosα | | cos2α*cosα | | 1 | |
| | sinα*cosα | | 1 | | sin2α | | 1 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| tg2α |
| | cos2α | | 2 | | cos2α | | 2 | |
jeśli dobrze przepisany przykład, to taki ma być wynik
10 cze 16:28
Mila:
Natomiast ostatnie równanie , to chyba , błędnie przepisałeś, albo ma być tak rozwiązane, jak w
poprzednim wątku, napisz jakie masz komentarze , to zorientuję się co ma być.
10 cze 16:30
Mila:
Te komentarze Twojej Pani są bardzo ciekawe.
10 cze 16:31
Paweł: Bardzo dziękuję za pomoc. Sam w życiu tego bym nie zrobił, gdyż takich zadań w ogóle nie
mieliśmy. Co do ostatniego równania, to pani nie postawiła przy nim żadnego komentarza,
jedynie w linijce 2 czyli:
3cos
2x−sin
2x−sin2x=0
3(1−sin
2x)−sin
2x−2sinx=0 // w tem miejscu przed = mam "


i pokreślone"
Niestety nie bardzo wiem, co to może oznaczać. Ja nie widzę tutaj innego rozwiązania. Najwyżej
oddam raz jeszcze z tak samo rozwiązanym zadaniem i po sprawdzeniu o ile dopisze mi szczęście
dowiem się co może być źle.
Raz jeszcze dziękuję
10 cze 19:51
Mila:
3cos2x − sin2x−2sinx=0
Czy
3cos2x−sin2x−sin2x=0
Dokładnie popatrz., bo to zmienia zupełnie sposób rozwiązania.
10 cze 21:25
Mila:
Napisz to równanie, bo to co tam napisałeś 19:51 to jest źle , nie może być tak, że sin2x
zastępujesz
wyrażeniem 2sinx. I słusznie Ci Pani podkreśliła i zasygnalizowała błąd.
10 cze 21:32
Paweł: 3cos2x−sin2x−sin2x
Przepraszam, za moje błędy. Ostatnimi czasy nie wiem jak mam na imie
10 cze 21:33
Mila:
3cos
2x−sin
2x−sin2x=0 /*(−1)
sin
2x+sin2x−3cos
2x=0
(sin
2x+2sinx*cosx+cos
2x)−4cos
2x=0 stosuję wzór (a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(sinx+cosx)
2−(2cosx)
2=0 rozkładam na iloczyn ze wzoru: (a
2−b
2)=(a−b)*(a+b)
(sinx+cosx−2cosx)*(sinx+cosx+2cosx)=0
(sinx−cosx)*(sinx+3cosx)=0⇔
(sinx−cosx)=0 lub (sinx+3cosx)=0⇔
sinx=cosx /:cosx lub sinx=−3cosx /: cosx
| sinx | | sinx | |
| =1 lub |
| =−3⇔ |
| cosx | | cosx | |
tgx=1 lub tgx=−3
| | π | |
x= |
| +kπ lub x=arctg(−3)+kπ |
| | 4 | |
Przepisz dokładnie.
Na wszelki wypadek skonsultuj się z kolegami w sprawie treści, może jeszcze jest inaczej?
10 cze 21:58
Paweł: Dziękuuuje bardzo. Co do treści, w tym właśnie jest problem − każdy dostał inne zadania. Nie
może być za łatwo... Raz jeszcze baardzo dziękuję, nie wiem co bym bez Pani zrobił. Pozdrawiam
10 cze 22:18
Mila: Powodzenia.
10 cze 22:20