Doprowadź do postaci logarytmicznej + równania (funkcje trygonometryczne)
Paweł: Witam. Bardzo proszę o pomoc. Nie mam zielonego pojęcia jak ruszyć te przykłady

Co do pierwszego zadania znalazłem małą podpowiedź tutaj (
https://matematykaszkolna.pl/forum/55346.html), jednak nie wiem jak autor to
rozwiązał.
Jedyne co udało mi się zrobić to 1a) wyszło mi 1. Czy ta odpowiedź jest poprawna?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
1.Doprowadź do postaci logarytmicznej następujące wyrażenia:
a) cos2α + sin2αtgα
b) 2sin
2α +
√3sin2α−1
2.Rozwiąż równania:
b) 3cos
2x − sin
2x−2sinx=0
17 kwi 20:51
Paweł: Podbijam, musiałbym to oddać jutro, inaczej ciężko będzie z zaliczeniem semestru
17 kwi 21:07
Paweł: Pomoże ktoś?
17 kwi 21:31
Paweł: Raz jeszcze proszę o pomoc
17 kwi 22:02
Paweł: Podbijam!
17 kwi 22:25
Mila:
Paweł, do postaci logarytmicznej nie da się, to bzdura, ale rozwiązać mogę.
a)
| | sinα | |
cos2α + sin2αtgα=cos2α−sin2α+2sinα*cosα* |
| = |
| | cosα | |
=cos
2α−sin
2α+2sin
2α=sin
2α+cos
2α=1
b) 2sin
2α +
√3sin2α−1= cd [ i co trzeba zrobić? W najprostszej postaci?, Czy iloczynowej?]
Korzystam z wzoru: cos2α=cos
2α−sin
2α=1−2sin
2α stąd −2sin
2α=cos2α−1,
2sin
2α=1−cos2α
cd=1−cos2α+
√3sin2α−1=
√3sin2α−cos2α=
| | √3 | | 1 | |
=2( |
| sin2α− |
| cos2α)=2(sin2α*cos300)−sin30*cos2α)=2sin(2α−300) |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 23:02
Paweł: Dziękuję bardzo za odpowiedź. W linku który podałem Pan Bogdan stwierdza, każde wyrażenie da
się przedstawić w postaci logarytmicznej. Ja się nie znam niestety, więc się nie wypowiadam

W takim wypadku, jeśli da radę mogłabyś przedstawić to w postaci iloczynowej? Jeśli mogłabyś
rozpisać mi również pozostałe przykłady. Byłbym niezmiernie wdzięczny. Z góry przepraszam za
porę i moje "podejście", jednak możesz mi wierzyć naprawdę próbowałem to zrobić, jednak nic mi
z tego nie wychodzi.
Pozdrawiam
17 kwi 23:08
Bogdan:
Podaję jeszcze raz link podany przez Pawła:
55346
17 kwi 23:30
Mila:
2)
| | 1 | |
sinx+cosx= |
| i sinx≠0 |
| | sinx | |
sin
2x+sinxcosx=1 /*2
2sin
2x+2sinxcosx=2 podstawiam[2sin2α=1−cos2α]
1−cos2x+sin2x=2
sin2x−cos2x=1
| | 2x+π/2−2x | | 2x−π/2+2x | |
2cos |
| sin |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
sin(2x− |
| )= |
| masz proste rownanie , dokończ. |
| | 4 | | 2 | |
17 kwi 23:34
Mila:
No, cóż, to inna bajka, logarytmy obliczało się z postaci iloczynowej wyrażenia.
Obecnie nikt o tym nie pamięta, są kalkulatory, komputery.
3cos
2x − sin
2x−2sinx=0
3(1−sin
2x)−sin
2x−2sinx=0
3−3sin
2x−sin
2x−2sinx=0
4sin
2x+2sinx−3=0
sinx=t i ∊<
1,1>
4t
2+2t−3=0
Δ=4+4*4*3=52
√Δ=2
√13
| | −2−2√13 | | −1−√13 | | −2+2√13 | | −1+√13 | |
t= |
| = |
| ≈−1,15∉D lub t= |
| = |
| ≈0.65 |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 4 | |
sinx≈0,65 ?
Czy to oryginalna treść i jaka jest odpowiedź?
17 kwi 23:52
Paweł: Nie wiem jak mam dziękować =). Treść jest oryginalna, odpowiedzi niestety nie mam gdyż zadanie
dostałem za "karę", gdyż popełniłem błąd na kolokwium.
18 kwi 00:03
Mila: No nie bardzo mi się w takim razie to podoba, A jeśli chodzi o trygonometrię, to wszystkie
wzory z tablic możesz wykorzystywać, czy wszystko z pamięci?
Ja rozwiązywałam tak, aby z pamięci tylko korzystać.
18 kwi 00:09
Paweł: Zadanie dostałem do zrobienia w domu, więc wydaje mi się iż tablice wchodzą w grę. Szukałem tam
z resztą pomocy, niektóre wzory znalazłem, jednak po moich "przekształceniach i
podstawieniach" niewiele wychodziło.
18 kwi 00:11
Mila:
| | 1+tg2α+tgα | | | | sin2α | | sinα | | 1+ |
| + |
| | | | cos2α | | cosα | |
| |
c) |
| = |
| = |
| | ctgα+tgα | | | |
| | | | sin2α | | sinα | | 1+ |
| + |
| | | | cos2α | | cosα | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | sin2α | | sinα | |
=(1+ |
| + |
| )*sinα*cosα |
| | cos2α | | cosα | |
MOżesz jeszcze cos pokombinowac, nic rozsądnego nie przychodzi mi do głowy.
18 kwi 00:22
Mila: Dobranoc
18 kwi 00:23
Paweł: Raz jeszcze serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas i pomoc. Nie wiem jak mam się odwdzięczyć

Pozdrawiam i dobrej nocy
18 kwi 00:27
Mila: Zobaczymy, czy będą pozytywne efekty. Napisz .
18 kwi 00:36
Paweł: Napiszę, gdy będą wyniki
18 kwi 00:44