oblicz jego pole i obwód.
wajdzik: Mając dane trzy wierzchołki równoległoboku ABCD: A=(−3,4), B=(2,5), C=(4,9), oblicz jego pole i
obwód.
| | −3+4 | | 4+9 | | 1 | | 13 | |
S(xS,yS)=( |
| ; |
| )=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2+xD | | 5+yD | |
( |
| )=xS i ( |
| )=yS |
| | 2 | | 2 | |
2+x
D=1
x
D=−1
5+y
D=13
y
D=8
D=(−1,8)
Jest ok do tego momentu

I idąc dalej, mam taką ZAGWOSTKĘ, czy muszę obliczyć wszystkie dł.boków |AB| |AC| |AD|... itd
czy jakoś inaczej
9 cze 20:43
9 cze 20:46
wajdzik: Czyli np. policzyć |AB| i |CD| po czym mogę śmiało liczyć obwód jak i pole tak?
9 cze 20:48
bezendu: masz w linku
9 cze 20:50
wajdzik: |AB|=|CD|=√26
9 cze 20:52
wajdzik: i |BC|=|AD|=√20
9 cze 20:54
wajdzik: Obwód=2a+2b=2√26+2√20
9 cze 20:55
wajdzik: a jak się zabrać za wysokość
9 cze 20:57
Eta:

Współrzędne wierzchołka D zbędne
→ →
BA= [−5,−1] , BC=[2, 4]
|AB|=|AD|=
√25+1=
√26 , |BC|=|AD|=
√4+16= 2
√5
obwód L=2
√26+4
√5 [j]
→ →
P= |d(BA, BC)|= |−5*4−2*(−1)|= 18 [j
2]
9 cze 21:02
wajdzik: haha

Eta, to jest cudowne.

dzięki wielkie
9 cze 21:05
Eta:
Dodam,że
→ →
d(BA, BC) −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie
9 cze 21:07
Eta:

Dla trójkąta
→ →
9 cze 21:10
wajdzik: ok, dzięki Eta. Zrobię sobie pół godziny przerwy i do tego wracam.
ZGŁODNIAŁEM
9 cze 21:11
9 cze 21:13
Eta:
A tak przy okazji wektorów
Współrzędne wierzchołka D równoległoboku można policzyć tak:
→ → → →
AB = [5,1] , DC= [4−xD, 9−yD] , ponieważ AB= DC
to 4−xD= 5 i 9−yD= 1
xD= −1 i yD= 8 D(−1,8)
9 cze 21:20
5-latek : W poscie z godz21.02 jest maly chochlik . ma byc |AB|=|DC|=......
Jesli nie miales wektorow to (bedzie wiecej liczenia) wysokosc tego rownolegloboku mozesz
obliczyc tak
1Wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej AB .
2. Wyznacz rownanie prostej CD rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C
3 Obierz dowolny punkt na prostej CD i oblicz odleglosc tego punktu od prostej AB( bedzie to
wysokosc tego rownolegloboku )
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html na rysunku zobacz dlaczego bedzie to wysokosc (jaki jest rzut punktu P na prosta?)
A wektorow sie naucz dobrze zeby nie bylo tak jak z ciagami
9 cze 21:48
Eta:
9 cze 21:50
bezendu: 5−latek=Krzysiek
9 cze 21:56
5-latek :
9 cze 22:27
wajdzik: Właśnie niestety nie miałem wektorów i nie za bardzo wiem skąd tak ładnie to Ecie wszystko
wyszło no ale cóż.. w wakacje się sam postaram nauczyć. Na jutro sobie zostawię te zadania.
Może pani mnie nie zabije.
9 cze 22:59
wajdzik: A ciągi to bardzo fajna sprawa, co prawda dostałem ocenę dostateczną bo zrobiłem kardynalne
błędy.. w wartości bezwzględnej m.in. Aczkolwiek w wakację w końcu będę mieć luzy i czas
tylko na matmę i fizykę co mnie cieszy.

DOBRANOC WSZYSTKIM
9 cze 23:01
Eta:
Dasz radę , wierzę w Ciebie

Miłych snów
9 cze 23:02