potrzebna pomoc
Michał: pomoże ktoś


na rysunku jest przedstawiony trójkąt abc, gdzie a=(−8,−2) b=(4,−2) c=(−8,3).
a) napisz poznania prostych w których zawierają się boli trójkąta abc
b)opisz za pomocą układu nierówności trójkąta abc
c)oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie abc
8 cze 10:51
wredulus_pospolitus:
A byś poświecił 5 minut na poszukiwania informacji (i narysował w ogóle ten trójkąt) to byś nie
potrzebował pomocy
a)
poznania

chyba równania
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
b)
wyznacz długości boków ... i zapisz nierówności trójkąta
c)
zauważ, że jest to trójkąt PROSTOKĄTNY (widać to po współrzędnych) czyli promień okręgu
| | 1 | |
opisanego = |
| długości przeciwprostokątnej |
| | 2 | |
8 cze 11:23
5-latek : no to zaznacz te punkty w na w ukladzie wspolrzednych i jaki dostaniesz trojkat ?
Od razu masz rownanie prostej AC. i prostej AB . Rownanie prostej BC to prosta przechodzaca
przez 2 punkty B iC . TO napisz to rownanie
b) −
https://matematykaszkolna.pl/strona/493.html A swoja droga co to jest ,aksjomat, pewnik , twierdzenie ?
c) −− W trojkacie prostokatnym promien okregu opisanego R jest rowny polowie
przeciwprostokatnej
To pilicz ze wzoru na dlugosc odcinka ile wynosi dlugosc odcinka |BC | i podziel to na dwa .
Lub jesli chcesz dobrze zapamietac wzor na promien okregu opisanego na trojkacie to oznacz
sobie odcinek |CA| =a odcinek |AB| j= b i odcinek |BC|j= c i teraz ze wzoru na dlugosc
odcinka oblicz dlugosci poszczegolnych odcinkow i takze policz pole tego trojkata np ze wzoru
8 cze 11:43