Pc i V graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego.
Hildegarda Shoppe:

Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego. Tylko proszę o wytłumaczenie zadania.
Z góry dziękuję..
5 cze 20:58
krystek:

Z tw Pitagorasa oblicz 2a− przekątną
5 cze 21:34
5-latek : Wobec tego pytanie nr 1 . Czym jest ta druga zielona linia w zielonyn trojkacie prostokatnym ?
Odp. Jest przekatna szesciokata foremnego .Wiec z twierdzenia pitagorasa oblicz jej dlugosc .
Pytanie nr2. Czym bedzie polowa tej przekatnej ?.Odp. Polowa tej przekatnej bedzie promieniem
okregu R opisanego na tym szesciokacie foremnym . Wobec tego pytanie nr3 . Czemu jest rowny
promien okregu R opisanego na szesciekacie foremnym . Odp. Jest rowny bokowi a szeciokata
foremnego Wobec tego policz R i R=a i masz wyliczony bok szesciokata foremnego . No teraz to
juz lajt albo lajft . NO to wzory na P
c i V masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/982.html i na pole szesciokata
foremnego
https://matematykaszkolna.pl/strona/882.html wysokosc H=16
5 cze 21:38
Hildegarda Shoppe: a co dalej bo z ostatniej kartkówki dostałam 2 i kompletnie dalej nic z tego nie rozumiem
Matematyka to nie muj żywioł...
5 cze 21:38
5-latek : Dobry wieczor Krystek. Podrawiam
5 cze 21:39
krystek: Pozdrawiam 5−latka. (napisałam Tobie odp)
5 cze 21:39
Hildegarda Shoppe: krystek wytłumaczysz resztę..

?
5 cze 21:39
Hildegarda Shoppe: Dziękuję barzo 5−latek może już nieco zrozumiałam ale nie do końca... ale wielkie dzięki
5 cze 21:40
krystek: V=Pp*H wysokośc masz daną, a podstawa jest sześciokątem foremnym , a znasz wzór na jego
pole?
5 cze 21:41
5-latek : Moj tez nie ale liczyc umiem . najpierw policz ile rowna sie R
5 cze 21:41
Hildegarda Shoppe: hej a dobrze mi to wyszło bo zaczełam obliczać przekątną sześcianu foremnego i wyszło mi 2 √5
czy to jest dobrze ja to obliczałam taak
162+x2=242
256+x2=576
x2=576−256
x2=320
x=√320
x=2√5
5 cze 21:50
5-latek : NO czemu nie odpisujesz . Naprawde chce Ci pomoc .
5 cze 21:55
Hildegarda Shoppe: krystek i 5−latek prosze powiecie mi...

?
pomocyyy
5 cze 21:55
Hildegarda Shoppe: przepraszam ale probowałam obliczać i trochę mi zeszło..
sorki
5 cze 21:56
Hildegarda Shoppe: a dobrze mi tamto wyszło

?
5 cze 21:57
krystek: √320=? ile?
5 cze 21:57
Hildegarda Shoppe: no właśnie ja to rozkładałam taak że
x=
√320
x=
√16*20
x=4
√20
x=4
√4*5
x=6
√5
jezu sorki pomyliłam się przepraszam cie bardzo
5 cze 22:01
Hildegarda Shoppe: źle wynik ci napisałam
5 cze 22:02
5-latek : √320=√8*√40=√8*√8*√5=8√5 i teraz jak to podzielimy przez2 to dostaniemy R=a=4√5
czyli bok a=4√5
No to z ewzoru policz pole sze3ciokata foremnego
5 cze 22:03
krystek: 36*5=180 ale 64*5=320!
5 cze 22:04
Hildegarda Shoppe: a jeszcze pytanko małe w sprawie tego twojego drugiego pytania:Czym bedzie polowa tej
przekatnej ?.Odp. Polowa tej przekatnej bedzie promieniem okregu R opisanego na tym
szesciokacie foremnym
czyli ja mam podzielic 6√5 na dwa
i ma mi wyjść 3√5
5 cze 22:04
krystek: 5−latek nie rozleniwiaj
5 cze 22:05
Hildegarda Shoppe: a dlaczego jeśli można zapytac 5−latek taak rozłożyłaś te √320 bo nie rozumiem zapisu
5 cze 22:06
5-latek : tak miedzy nami
√320=
√16*
√20=4*
√4*
√5=4*2*
√5=8
√5
5 cze 22:08
krystek: √320=√64*5=
5 cze 22:09
5-latek : Dobrze Krystek . zastosuje sie do Twojej rady
5 cze 22:11
Hildegarda Shoppe: aha trochę załapałam
czyli ja źle obliczyłam porażka...
5 cze 22:13
Hildegarda Shoppe: to w sumie obie rady są ok
5 cze 22:13
Hildegarda Shoppe: spróbuje teraz liczyć dalej czyli teraż jak podzielę 8√5 na dwa to będę miała4√5 i to
będzie promień koła i jednocześnie pół przekątnej podstawy taak?
5 cze 22:15
Hildegarda Shoppe: czyli jak R=4√5 to bok a=4√5
5 cze 22:17
5-latek : tak i teraz licz pole szeciokata foremnego . Nie bede liczyl musze sluchac Krystek Wzor masz
5 cze 22:20
Hildegarda Shoppe: haha...
5 cze 22:26
5 cze 22:28
5-latek : LIcz sama . napisz jaki to jest wzor i za a podstaw 4√5 i licz no to pisz na forum i
podstaw a ja sprawdze czy dobrze
5 cze 22:30
Hildegarda Shoppe: noo too taak
najpierw sześciokąt foremny
P=120
√5
5 cze 22:31
Hildegarda Shoppe: no i dobrze.

?bo nie jestem pewna
5 cze 22:37
5-latek : jest zle policzone przeciez (4√5)2=16*5=80 bo ( √5)2=5 poza tym zgubilas √3 we
wzorze licz od nowa
5 cze 22:37
Hildegarda Shoppe: P=
240√32
P=120
√3
5 cze 22:45
Hildegarda Shoppe: myślę że chyba teraz jest dobrze
5 cze 22:46
5-latek : Tak teraz jest dobrze . Wiec majac pole podstwy i wysokosc H policz objetosc
5 cze 22:48
Hildegarda Shoppe: V=Pp*H
Pp=120√3
H=16
Pc=120p[3}*16
Pc=1920√3
5 cze 22:53
5-latek : Dobrze

to teraz musimy obliczyc Pole powiechni calkowitej . Napisz z jakich powierzchni
sklada sie ten granistoslup i ile ich jest
5 cze 22:58
Hildegarda Shoppe: Czyli takk
wzór to jest Pc=2Pp+Pb
czyli są dwie podstawy i w tym graniastosłupie 6 ścian bocznych czyli Pc=2Pp+6Pb
5 cze 23:01
5-latek : Dobrze . To policz teraz ile wynosi pole jednej powierzchni bocznej wiedzac a=4√5 i H=16 i
potem policz ile wynosi Pole calkowite
5 cze 23:04
Hildegarda Shoppe: Pc=2Pp+6Pb
Pp=120√3*2=240√3
Pp=240√3
Pb=(16*4√3)*6
Pb=64√3*6
Pb=384√3
Pc=240√3+384√3=624√3
Pc=624√3
5 cze 23:06
5-latek : tam o godz 22.53 ma byc objetosc a nie Pc
5 cze 23:06
Hildegarda Shoppe: dobrze.?
5 cze 23:06
Hildegarda Shoppe: aha spoko pomyliło mi się
5 cze 23:08
5-latek : Popraw wynik bo masz zle policzone Pb bo bok ma 4√5 a nie 4√3
5 cze 23:10
Hildegarda Shoppe: aha dzięki wielkie będę pamiętać na przyszłość żeby się nie pomylić ja już muszę niestety
lecieć ale dzięki wielkie teraz została mi tylko kartkówka życz mi powodzenia i twoja pomoc
naprawde mi pomogła i to bardzo <3
5 cze 23:13
Hildegarda Shoppe: aha dzięki wielkie będę pamiętać na przyszłość żeby się nie pomylić ja już muszę niestety
lecieć ale dzięki wielkie teraz została mi tylko kartkówka życz mi powodzenia i twoja pomoc
naprawde mi pomogła i to bardzo <3
5 cze 23:13
5-latek : Wobec tego zycze powodzenia a teraz spac .
5 cze 23:15
5-latek : Mialo byc na koncu
5 cze 23:15