geometria analityczna
Kostek:
proste l i k są równoległe l:2x+6y+1=0 i k:ax+12y−1=0
2x+6y+1=0 ax+12y−1=0
6y=−2x−1 12y=−ax+1
| | 1 | | 1 | | −ax | | 1 | |
y=− |
| − |
| y= |
| + |
| |
| | 3 | | 6 | | 12 | | 12 | |
są równoległe gdy a
1=a
2
3a=−12
a=−4 zgadza się

jeśli można zrobić to szybciej lub inaczej to proszę pokazać jak
4 cze 16:57
Kostek: błąd
3a=12
a=4
4 cze 17:02
aniabb: z postaci ogólnej szybciej to wyznacznik równy zero
| 2 6 |
| a 12 |
24−6a=0
a=4
4 cze 17:05
Kostek: czyli biorę tylko pod uwagę x i y wyraz wolny pomijam ?
4 cze 17:08
aniabb: tak
4 cze 17:10
Kostek: dziękuje
4 cze 17:12
pigor: ..., lub jeśli
l : 2x+6y+1=0 /2 i k : ax+12y−1=0 ⇒
4x+12y+2=0 i
ax+12y−1=0 ⇒
a=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub inaczej
| | a | | 12 | | −1 | |
l || k ⇔ |
| = |
| ≠ |
| ⇔ 12a=2 ≠ −1 ⇒ a=4 ≠ −1 . ...  |
| | 2 | | 6 | | 1 | |
4 cze 17:15
Kostek:
pigor kocham Twoje metody

pierwsza metoda świetna nie wiedziałem wcześniej o niej
4 cze 17:18
Kostek:
a jak zrobić to nie schematycznie
proste l i k sa prostopadłe l:2x−3y+2=0 oraz k:3x+by=0 wyznacz b
−3y=−2x−2
3y=2x+2
3x+by
by=−3x
| | 3 | |
a=− |
| czyli b=2  |
| | 2 | |
4 cze 17:26
aniabb: 2b+9=0 b=−4,5
4 cze 17:34
Kostek: w odpowiedziach jest b=2
4 cze 17:36
Kostek:
l:2x−3y+2=0 k:3x+by
2x−3y+2=0 by=−3x
−3y=−2x−2
4 cze 17:38
eryk: 5→8δ=3
4 cze 17:38
eryk: 785+5+10=800***********huje*******$$#%#@
4 cze 17:40
Kostek: @eryk weź się walni w głowę ale czymś ciężkim to może pomoże na Twoją głupotę
4 cze 17:42
aniabb: zrobiłam równoległe

prostopadłe to iloczyn skalarny
6−3b=0
b=2
4 cze 17:44
4 cze 17:46
aniabb: po co zamieniać na kierunkową
A1A2+B1B2=0
4 cze 17:47
Kostek: nie wiem z czego wynika zapis A1+A2+B1+B2=0 ?
4 cze 17:49
aniabb: tam jest razy a1•a2+ b1•b2=0
4 cze 17:49
4 cze 17:51
Kostek: a można wiedzieć z jakiej wartości to wynika nie miałem tego sposobu na lekcji a lubię nie
schematyczne rozwiązania
4 cze 17:51
Kostek: dziękuje mam te tablice ale nie korzystam
4 cze 17:52
4 cze 17:54
aniabb: to zacznij korzystać
4 cze 17:54
aniabb: wybiegam..będę po 20stej
4 cze 17:54
Kostek: ok
4 cze 17:56
Kostek: Ten wzór A
1*A
2+B
1*B
2=0 to co w nie oznaczają poszczególne litery
y=ax+b
l:2x−3y+2=0 k:3x+by
2*3+2*2=0
6=0 coś nie bardzo, chyba że za b przyjmuję to co stoi przy y
2*3+−3b=0
−3b=−6
b=2
4 cze 20:06
bezendu:
za a to co przy x za b to co przy y
4 cze 20:27
4 cze 20:29
bezendu:
4 cze 20:29
aniabb: mówiłam zajrzyj do Tablic..link wysłałam stronę podałam..mam je jeszcze przepisywać
4 cze 20:31
Eta:
Spokojnie
aniabb 
zjedz .....
4 cze 20:36
Kostek: Przepraszam za zamieszanie
4 cze 22:00