matematykaszkolna.pl
a Trivial: Vizer. jesteś?
3 cze 22:06
Vizer: I am emotka Co tam Trivial Cię trapi?
3 cze 22:09
use: siemka Trivial ;^^ Sprawdzisz mi https://matematykaszkolna.pl/forum/205461.html dla ciebie to pestka a ja dopiero zaczynam granice
3 cze 22:09
Trivial: Zastanawiam się czy tylko ja tak nie lubię wyczekiwać na busa następnego ranka. Też tak masz?
3 cze 22:11
Vizer: Wut? Chodzi Ci o autobus czy co? PS. Trivial nie pij już więcej emotka
3 cze 22:18
Trivial: Nie chodzi mi o autobus, tylko bus. Jadę jutro z domu do Krakowa i jak zwykle nie wiem co ze sobą zrobić. emotka
3 cze 22:21
Ajtek: Cześć Trivial, Vizer emotka. Proponuje książkę poczytać. Wczoraj zacząłem "Dług honorowy" Roberta Karolevitz'a i Rossa Fenn'a. Jeżeli trochę interesujesz się historią to gorąco polecam. A nawet jak się nie interesujesz, to polecam również emotka.
3 cze 22:26
Vizer: Aaa emotka No ja tego problemu nie mam. Po pierwsze zawsze staram się jeździć dzień wcześniej. Po drugie mam do wyboru pociąg lub autobus. To jest jeden z nielicznych plusów Przemyśla, mamy stację kolejową i to stację początkową. Ale minusem jest podróż 5.5h godziny gdzie pokonywany jest dystans 244 km, co daje nam oszołamiającą prędkość średnią lekko ponad 40 km/h.
3 cze 22:27
Vizer: Cześć Ajtek, też lubię sobie poczytać czasem jakąś książkę. Ale raczej typowo historyczną o tematyce wpływu religii przez dzieje. Obecnie odważyłem sie na "Boga Urojonego" Dawkinsa, trochę się do niej zbierałem, ale wreszcie się zdecydowałememotka
3 cze 22:32
Trivial: Ajtek, szkoda że nie mam zapału do książek, chyba że są napisane w języku C. Vizer, ale czemu jeździć dzień wcześniej, skoro można dzień później?
3 cze 22:34
Ajtek: O czym ta książka traktuje?
3 cze 22:35
use: ja natomiast po długich przemyśleniach wierze w Boga i nie czytuje takich bredni emotka Nie jestem może jakimś zagorzałym katolikiem, ale w Boga wierzę i boje się Go ...
3 cze 22:36
Vizer: Trivial widocznie jeszcze nie doszedłem do kolejnego lvl bycia studentem, to jeszcze przede mną Ale faktycznie nie jest to głupi pomysł, w nocy można poczuwać,a w busie/pociągu pokimać. Na pewno wypróbujęemotka Ajtek książka podająca w wątpliwość istnienie Boga oraz jakichkolwiek przesłanek inteligentnego projektu napisana przez szanowanego profesora biologii, i w obszarze właśnie biologii stara sie wszystko tłumaczyć.
3 cze 22:41
Ajtek: Rozumieć emotka.
3 cze 22:42
Trivial: Vizer, ja nie jadę w nocy, tylko niewczesnym rankiem. emotka
3 cze 22:47
Ajtek: Niewczesny ranek, jak ładnie napisane
3 cze 22:50
Vizer: No o to mi chodziło, może się źle wyraziłem wyżej. Chociaż dla mnie niewczesny ranek to gdzieś 10:00 w tym momencieemotka
3 cze 22:51
Vizer: A jeśli byliśmy już w takim temacie historycznym, to ktoś z Was ogląda serial "Gra o tron" ?
3 cze 22:53
Trivial: Ja oglądam, choć w dość nietypowy sposób → albo nie oglądam, albo oglądam po 5 odcinków na raz.
3 cze 22:58
Ajtek: Trivial witaj w klubie, mam podobnie .
3 cze 23:00
Vizer: To jest fajny sposób, tylko że mi by trudno było wytrzymać miesiąc, więc co tydzień oglądam Ale podziwiam cierpliwośćemotka Nie wiem czy oglądaliście dzisiejszy odcinek, ale po nim miałem mózg rozwalony.
3 cze 23:05
Ajtek: Kończ temat dzisiejszego odcinka Mam do nadrobienia ze trzy emotka
3 cze 23:08
Trivial: Nie oglądałem, proszę nie spoilować. emotka Oglądałem ostatnio po raz kolejny Szoguna. Jeśli jeszcze ktoś tego nie widział to polecam. emotka http://pl.wikipedia.org/wiki/Szogun_%28serial_telewizyjny%29
3 cze 23:10
Vizer: Nie no nie mam zamiaru Wam spoilerować
3 cze 23:11
Vizer: Ok obejrzę, i tak nie mam teraz co robić. Nie, że prawie mam sesję czy coś emotka
3 cze 23:13
Trivial: A no tak, sesja już w tym miesiącu! Jeszcze niedawno była 'dopiero za miesiąc'
3 cze 23:15
Vizer: Ta i teraz myśli, że w kolejnym semestrze wezmę się szybciej za robotę, ludzka mentalność jest przezabawna
3 cze 23:20
Trivial: Ja się już pogodziłem z tym, że wcześniej się nie da (brakuje motywacji). Sesję w tym semestrze planuję załatwić tak jak zawsze − dzień−dwa na każdy z egzaminów. emotka
3 cze 23:23
Trivial: Vizer, obejrzałem ostatni odcinek. I nie wiem co o tym myśleć. O.O
5 cze 19:19
Vizer: No mi szczęka opadła Chyba żaden serial jaki oglądałem nie zrobił takiego czegoś jak ten
5 cze 19:31
Trivial: Ile jest odcinków w sezonie? 10?
5 cze 19:33
Vizer: No w poniedziałek finał, już się boje co będzie ...
5 cze 19:33
dawid: o jakim serialu mowa emotka ?
5 cze 19:45
Vizer: " Gra o Tron " emotka
5 cze 19:46
ICSP: Trivial jak ostatnią granicę policzyć : https://matematykaszkolna.pl/forum/205650.html
5 cze 19:54
Trivial: Podstawić tak jak napisałeś.
5 cze 20:00
ICSP:
 8 
i później się dostaje

= ?
 0 
5 cze 20:03
Trivial: osiem przez zero? a nie dwa przez zero?
5 cze 20:05
Trivial: Tyle że jedna granica jednostronna to −∞, a druga +∞, więc nie ta granica nie istnieje.
5 cze 20:09
ICSP:
3(1+t)(1+t2) − 4 3t3 + 3t2 + 3t − 1 3+3+3−1 

=

dla t = 1 =

=
1 − t4 1 − t4 1−1 
 8 

0 
no chyba że gdzieś robię błądemotka
5 cze 20:09
Trivial: Aha.
3 4 3 4 

=

1−u 1−u4 1−u (1−u)(1+u)(1+u2) 
 1 4 2 
=

(3 −

) = [

]
 1−u (1+u)(1+u2) 0 
Ale Twój sposób o ile dobrze wymnożyłeś też ok.
5 cze 20:12
ICSP: czyli tutaj wykazuję ze granica nie istnieje poprzez badanie granic jednostronnych ?
5 cze 20:14
Trivial:
 1 
Tak. Wielkiego badania znowu nie ma, gdyż widać że znak

zależy od tego, z której
 1−u 
strony się zbliżamy do jedynki.
5 cze 20:16
ICSP: Dzięki za wyjaśnienie emotka
5 cze 20:26