rozwiazcie
lusia: rozwiaz rownanie (3x+7)2=(3x−1)2
3 cze 15:10
krystek: podnies do kwadratu i uporządkuj
3 cze 15:12
kasia: rozwiaz rownanie (3x+7)2=(3x−1)2
rozwiazanie : 9x+49=9x−1
9x−9x=49−1
x= −50
3 cze 15:22
Vizer:
Albo rozwiązać takie równanie, wydaje mi się, że szybciej:
|3x + 7| = |3x − 1|
3 cze 15:24
Vizer:
kasia co ty tak właściwie tu policzyłaś? Bo chyba nie to zadanie z tematu.
3 cze 15:25
kasia: Vizer mialam podniesc do kwadratu zrob to ty jak sie madrzysz
3 cze 15:27
Vizer:
Po pierwsze, zwróciłem Ci tylko uwagę, a Ty już z agresją

Po drugie, zastosowałaś źle wzór skróconego mnożenia (jeśli w ogóle zastosowałaś).
Po trzecie, straszne błędy rachunkowe : (3x)
2 = 9x
2, a nie 9x, 9x − 9x = 0, a nie x
Zastosuj wzór skróconego mnożenia na (a + b)
2 i na (a − b)
2, gdzie dla pierwszego wzoru
a = 3x i b= 7, i dla drugiego wzoru a= 3x i b = −1.
3 cze 15:35
kasia: Vizer madralo zrob to sam
3 cze 15:38
3 cze 15:46
c[BARTEK]: Masz babo placek
(3x+7)2=(3x−1)2
9x2+42x+49=9x2−6x+1
42x+49=−6x+1
48x = −48
x = −1
3 cze 15:47
BARTEK: NIE ZAŚMIECAJCIE FORUM TRZYMAJCIE POZIOM
3 cze 15:55
lusia: wyznacz rownanie prostej k prostopadlej do prostej l o rownaniu −x+5y−3=0 i przechodzacej
przez
punkt A=(−1,−7)
3 cze 16:00
agulka:
l: −x+5y−3=0
5y=x+3 /:5
| | 1 | | 3 | | 1 | |
y= |
| x+ |
| , gdzie a= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
k: y=a
1x+b
| | 1 | |
Szukana prosta k jest prostopadła do danej prostej l, jeżeli a*a1=−1⇒ |
| *a1=−1⇒a1=−5. |
| | 5 | |
Prosta k: y=−5x+b przechodzi przez punkt A=(−1,−7) czyli
−7=−5*(−1)+b
−7=5+b
−7−5=b
b=−12
Szukana prosta ma równanie y=−5x−12
3 cze 16:14
lusia: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 16:37
3 cze 16:40
monisia: nie ma tam tego
3 cze 16:46
bezendu: ale jest podobny przykład wystarczy wysilić szare komórki....
3 cze 16:47
aldonka: Dany jest uklad rownan {3x−4y=2k−1l}
{4x+4y=5k+15
Wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla ktorych rozwiazanie tego ukladu jest para liczb o
przeciwnych znakach
3 cze 16:56
3 cze 16:56