pomozcie mi
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 16:45
3 cze 16:46
bezendu: lusia=aldonka
3 cze 16:46
aldonka: najwidoczniej obie tego nie umiemy
3 cze 16:49
bezendu: podałem Ci link więc co za problem kliknąć w niego i na podstawie tego co tam jest zrobić swoje
zadanie ?
3 cze 16:50
aldonka: Dany jest uklad rownan {3x−4y=2k−1l}
{4x+4y=5k+15
Wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla ktorych rozwiazanie tego ukladu jest para liczb o
przeciwnych znakach
3 cze 16:52
aldonka: to zrob mi je ty
3 cze 16:52
bezendu:
3x−4y=2k−1
4x+4y=5k+15
wyznacz x i y a następnie rozwiąż to xy<0
3 cze 16:55
aldonka: fajnie ale tam trzeba wynaczyc parametry k a nie x i y
3 cze 17:03
Eta:
3x−4y=2k−1
4x+4y=5k+15
−−−−−−−−−
7x= 7k+12 ⇒ x= k+2
to 4y= 5k+15−4x
4y=5k+15 −4k−8 ⇒ 4y= k+7
warunek zadania : x*y<0 /*4⇔ x*4y<0
x*4y<0 ⇒ (k+2)(k+7)<0 k= −2 v k= −7
odp: k€ (−7,−2)
3 cze 17:08
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 17:16
5-latek : A dokonczylas tamte 2 zadania ktore zaczalem CI rozwiazywac?>
Zadanie to z funkcja liniowa .
Funkcja liniowa ma wzor y=ax+b i jest to postac kierunkowa .
Mamy tak podane ze miejscem zerowym funkcji jest liczba 5 .Co to oznacza. Tylko tyle ze dla
argumentu x=5 wartosc funkcji czyli y=0
Mamy wiec jedno rownanie 0=a*5+b
Nastepna wiadomosc jest taka − do wykresu tej funkcji nalezy punkt A(−7,2) . Teraz co to
oznacza . Pani napewno mowila na lekcji ze jesli jakis punkt nalezy do prostej to spelnia
rownanie tej prostej . Tak mowila ? Tak. Teraz Popatrz na wspolrzedne tego punktu A i mozemy
z niego odczytac ze dla argumentu x=−7 wartosc funkcji czyli y=2 No to podstaw do rownania
prostej y=ax+b za x=−7 a za y=2 i dostaniesz drugie rownanie 2=a*(−7)+b
Wiec rozwiaz ten uklad rownan
{0=a*5+b
{2=−7a+b i wyznacz z niego a i b . to juz jest latwe
3 cze 17:29
aldonka: to mi to zrob jak jest latwe 5 latku
3 cze 17:32
5-latek : Jak ladnie napiszesz prosze zrob mi 5 latku to napewno zrobie
3 cze 17:55