Matura próbna 2013 poziom rozszerzony
bezendu:
Zadanie 1
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c zachodzi nierównośc a
2+b
2+c
2≥ab+ac+bc
a
2+b
2+c
2−ab−ac−bc≥0 /2
2a
2+2b
2+2c
2−2ab−2ac−2bc≥0
a
2+a
2+b
2+b
2+c
2+c
2−2ab−2ac−2bc≥0
(a−b)
2+(a−c)
2+(b−c)
2≥0
C.N.D
Zadanie 2
Rozwiąż równanie 8|sinx|=|x+20|+|x+28|
tego nie zrobiłem

Zadanie 3
Rozwiąż równanie |x
2+6x−19|=|x
2−1|
zrobiłem to na dwa sposoby tradycyjne czyli na przedziały i
|x
2+6x−19|=|x
2−1|
x
2+6x−19=x
2−1 lub x
2+6x−19=−x
2+1
1 cze 20:12
ZKS:
Zadanie 1 uzasadniłeś czy tak zostawiłeś jak tutaj?
1 cze 20:21
ZKS:
W zadaniu 2 jaki zbiór wartości ma funkcja y = |x + 20| + |x + 28|.
1 cze 20:23
bezendu:
zostawiłem tak
1 cze 20:27
Mila: Zadanie 2 było na forum .
1 cze 20:29
bezendu:
Zadanie 4
Narysuj wykres funkcji f(x)=||x−2|−2|−2 i określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru k
y=k
(−∞,−2) brak rozwiązań
w {2} dwa rozwiązania
(−2,0) 4 rozwiązania
w {0} 3 rozwiązania
(0,∞) 2 rozwiązania
1 cze 20:34
ZKS:
Mila możesz podać to link do zadania 2?
1 cze 20:37
ZKS:
bezendu powinni Ci uciąć punkt za to że nie uzasadniłeś dlaczego jest to spełnione.
1 cze 20:38
ZKS:
Zadnie 4

.
1 cze 20:46
Mila:
Nie mogę znaleźć. Może Eta znajdzie, bo chyba to rozwiązywała.
1 cze 21:03
Cusack: Kiedyś je wrzuciłem, zaraz poszukam
1 cze 21:04
1 cze 21:08
ZKS:
Czyli dobrze myślałem o zbiorze wartości.
1 cze 21:11
ZKS:
I dziękuję za podanie adresu.
1 cze 21:12
bezendu: Zadanie 5
Wielomian W(x) został podzielony przez dwumian (x−1) Po podzieleniu otrzymaliśmy iloraz
P(x)=8x2+4x−14 oraz resztę R(x)=−5 znajdź wzór wielomianu W(x) oraz podaj liczbę pierwiastków
tego wielomianu
W(x)=(8x2+4x−14)(x−1)−5
W(x)=8x3−4x2−18x+9
4x2(2x−1)−9(2x−1)=0
(2x−1)(4x2−9)=0
(2x−1)(2x−3)(2x+3)=0
3 pierwiastki
1 cze 21:13
1 cze 21:14
ZKS:
Zadanie 5

.
1 cze 21:21
bezendu:
Było jeszcze 5 zadań z jedno z geometrii, ciągów, funkcji wymiernej, funkcji kwadratowej i
logarytmów ale nie udało mi się już ich sfotografować.
1 cze 21:25
Mila:
Ja skorzystałam z własności: |a|+|b|≥|a+b| i |a|=|−a|
|x+20|+|x+28|=|−x−20|+|x+28|≥|−x−20+x+28|=|8|=8
8− najmniejsza wartość funkcji y=|x+20|+|x+28| dla x∊<−28,−20>
(to samo otrzymasz rozpisując wzór w przedziałach (−
∞,−28)∪<−28,−20)∪<−20,
∞)
8|sinx|=|x+20|+|x+28|
8*|sinx|=8
|sinx|=1 i x∊<−28,−20>
sin(x)=1 lub sin( x)=−1 i x∊<−28,−20>
| | π | | 3π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ szukam x ∊D |
| | 2 | | 2 | |
k=−1
| | π | | 3π | |
x= |
| −2π=− |
| ≈−4,71 ∉D |
| | 2 | | 2 | |
k=−4
| | π | | 1 | | 15π | |
x= |
| −8π=−7 |
| π=− |
| ≈−23,55∊D lub |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 1 | | 13 | |
x= |
| −8π =−6 |
| π=− |
| π≈−20,41∊D |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
k=−5
| | π | | 1 | | 19 | |
x= |
| −10π=−9 |
| π=− |
| π≈−29,8∉D |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 1 | | 17π | |
lub x= |
| −10π=−8 |
| π=− |
| ∊D |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
odp:
| | 17π | | 15π | | 13π | |
x∊{− |
| ,− |
| ,− |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 cze 21:51
bezendu:
Dziękuje
1 cze 21:53
2 cze 12:35