rownanie
Atar1x: Rozwiąż równanie 8|sin x| = |x+ 20|+ |x + 28 | .
30 kwi 19:07
Atar1x: co zrobić z tym |sinx| bo tak to rozważyć przypadki w 3 przedziałach i będzie pięknie?
30 kwi 19:45
Magdalena: sinx może też być ujemny albo dodatni
30 kwi 19:45
Atar1x: czyli rozpatruję dla sinx>0 i potem jeszcze w zleznosci od tego po prawej stronie? a potem dla
sinx<0 i znow w zaleznosci od prawej strony? co daje mi 6 przypadków?
30 kwi 19:47
Michał: Aby opuścić wartości bezwględne z prawej strony równania rozważamy trzy przypadki.
Jeżeli x < − 28 to wyrażenia pod każdą z wartości bezwzględnych są ujemne i mamy równanie
8| sin x| = −x − 20 − x − 28 = − 2x− 48.
Zauważmy teraz, że z założenia x < − 28 wynika, że
− 2x − 4 8 > (− 2)⋅(− 2 8)− 4 8 = 8.
To oznacza, że równanie jest sprzeczne, bo lewa strona równania nie może być większa niż 8.
Jeżeli x > − 20 to wyrażenia pod obiema wartościami bezwzględnymi są dodatnie i mamy równanie
8|sin x| = x + 20 + x + 28 = 2x+ 48.
Z założenia x > −2 0 mamy
2x + 4 8 > 2⋅ (−2 0)+ 48 = 8,
więc tak jak poprzednio równanie jest sprzeczne.
Jeżeli wreszcie x ∈ ⟨− 28,− 20⟩ to mamy równanie
8|sinx | = −x − 2 0+ x+ 28 = 8 |sin x| = 1.
Rozwiązaniami tego równania są liczby π− x = 2 + kπ , gdzie k ∈ C , ale nie możemy zapomnieć o
warunku x ∈ ⟨− 28,− 20⟩ . Sprawdzamy na kalkulatorze, że
π− − 10π ≈ − 29 ,8 < − 28 2 π− − 9π ≈ − 26,7 ∈ ⟨− 28 ,− 2 0⟩ 2 π− 2 − 7π ≈ − 20,4 ∈ ⟨− 28 ,− 2
0⟩ π −2 − 6π ≈ − 17,3 > − 20.
Równanie ma więc trzy rozwiązania:
{ } { π− π− π− } 1−7π 15π− 13π− 2 − 9π, 2 − 8π ,2 − 7π = − 2 ,− 2 ,− 2
30 kwi 21:04
Atar1x: Dziękuje
30 kwi 21:06
Michał: edit końcówki"
| | π | |
|
| − 9π ≈ − 26,7 ∈ ⟨− 28 ,− 2 0⟩ |
| | 2 | |
| π | |
| − 7π ≈ − 20,4 ∈ ⟨− 28 ,− 2 0⟩ |
| 2 | |
| π | |
| − 6π ≈ − 17,3 > − 20. |
| 2 | |
30 kwi 21:08
Michał: prosze

dla mnie też cięzkie to zadanie było, ale dobrze ze mam odpowiedzi
30 kwi 21:09
Atar1x: 8|sinx|=1 to 8 znikło ponieważ?
30 kwi 21:12
Atar1x: aa wiem tam nie powinno byc tego 8
30 kwi 21:13
Michał: zgadza sie
30 kwi 21:38
tomek: rozwiazanie skopiowane z innej strony, michał cóż za inwencja
26 lis 15:20