Planimetria
bezendu:

Udowodni, że trzy środkowe rozcinają trójkąt na sześć części o równych polach
jak to udowodnić ?
1 cze 17:48
Mila:
| | 1 | |
1) PΔ= |
| a*h ( zauważ które Δ mają tę samą wysokość) |
| | 2 | |
2) środkowa dzieli bok na połowy
1 cze 17:56
bezendu:

trójkąt 5 i 4
trójkąt 1 i 2
trójkąt 3 i 6
zgadza się ?
1 cze 17:59
Mila: Δ5 i Δ4
Δ1 i Δ3
Δ2 i Δ6
PΔ5 +Δ6+Δ2=PΔ4+Δ3+Δ1
Możesz też wykorzystać to,że :
punkt przecięcia środkowych dzieli każdą z nich w stosunku 2:1 (licząc od wierzchołka).
1 cze 18:12
bezendu:
Czyli jak napiszę to co Ty mi napisałaś
PΔ5+Δ6+Δ2=PΔ4+Δ3+Δ1 to będzie kończyło dowód ?
1 cze 18:20
Mila: To Ci pomoże.
Masz pokazać, że :
P1=P2=P3=P4=P5=P6
1 cze 18:48
1 cze 18:56
bezendu:

Ta wysokość dzieli się w stosunku 2:1 ?
1 cze 18:58
Eta:
każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach !
1 cze 19:00
bezendu: ok dziękuję
1 cze 19:01
Eta:
drugi sposób
zatem : P5= P4 i P6=P2 i P3= P1
i P2+P6+P5= P1+P3+P4
kombinuj dalej
1 cze 19:02
Eta:
tzn. inny sposób od tego ,który podał
Bogdan
1 cze 19:03
Mila:
Nie piszę rozwiązania, bo wiem, że sam to rozwiążesz, korzystając z podanych własności.
1 cze 19:05
bezendu:
PΔ45+P26=PΔ45+PΔ13 ?
1 cze 19:09
1 cze 19:18
bezendu: Dziękuje ale planimetria nie jest moją mocną stroną niestety
1 cze 19:31
Mila: Teraz przećwicz te sposoby, może dodam
III sposób ( rysunek 18:58)
AD,BE,CF − środkowe ΔABC,
1) punkt przecięcia środkowych dzieli każdą z nich w stosunku 2:1 (licząc od wierzchołka).
2)każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach .
| | 1 | | 1 | |
(*) P5=P4= |
| PΔAFC= |
| PΔABC |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
(**) P1=P3= |
| PΔCDA= |
| PΔABC |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
(***) P2=P6= |
| PΔCEB= |
| PΔABC |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
Z (*) i (**) i (***)⇒P1=P2=P3=P4=P5=P6= |
| PΔABC |
| | 6 | |
1 cze 19:51
Eta:
Musisz rozwiązywać więcej zadań i..... będzie "mocną stroną"
1 cze 19:51
bezendu: Właśnie dlatego zaczynam żeby na maturze nie było nie miłej
niespodzianki tak jak z
trygonometrią
P.S mam już zdjęcia zaraz wrzucę zadanka
1 cze 19:54
bezendu: Mila dziękuję również za rozwiązanie
1 cze 19:59