Zbadać rozwiązalność układu równan w zależności od parametru m.
Karolina: Zbadać rozwiązalność układu równan w zależności od parametru m.
px − y + 2z = 1
x + py + 2z =p
x − y + 2z = 1
Pomoże ktos?
1 cze 13:06
Vizer:
Chyba parametru p

Pewnie metoda wyznacznikowa się przyda. Znamy?
1 cze 13:08
Karolina: tak. parametru p

czyli :
p −1 2
1 p 2
1 −1 2

tak ogólnie to nie wiem co z tym zrobic. wlasnie nie wiem jak zacząć..
1 cze 13:11
1 cze 13:19
Nienor: Vizer ale to jest układ trzech równań, z trzema niewiadomymi
1 cze 13:21
Vizer:
Oj to jeszcze policzyć W
z
1 cze 13:23
Karolina: aha spróbuje ale nie wiem jak to zapisac. bo po Wx wyjdzie tam i p i y wiec nie wyjdzie mi
liczba
1 cze 13:28
1 cze 13:29
Vizer:
| 1 −1 2 |
Wx = | p p 2 |
| 1 −1 2 |
Więc nie wiem gdzie tam widzisz "y", wyznaczniki będą Ci wychodzić w zależności od p. Potem
trzeba będzie zbadać dla jakich p układ jest oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny.
1 cze 13:33
Karolina: ok dzięki
1 cze 13:44