Witam Proszę o sprawdzenie tego zadania z góry dziękuję
marta: oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt oraz opisanego na trójkącie którego boki wynoszą 4,5,
6,
moje rozwiązanie
p=7,5
P=w przybli 9,9215674
r=1,3228756
R=3,0237158
jeżeli źle zrobiłam proszę o wytłumaczenie


1 cze 11:37
marta: no proszę litości nie wiem czy dobrze
1 cze 11:41
marta: P obliczyłam ze wzoru Herona
małe p=a+b+c dzielone na 2
1 cze 11:46
Ajtek:
p=
√7,5*(7,5−4)(7,5−5)(7,5−6)=
√7,5*3,5*2,5*1,5=
√98,4375
I tak to zostaw. Nie wyciągaj na siłę pierwiastka.
| | 4*5*6 | | 30√98,4375 | |
R= |
| =...= |
| |
| | 4*√98,4375 | | 98,4375 | |
| | 2*√98,4375 | | √98,4375 | |
r= |
| =...= |
| |
| | 4+5+6 | | 60 | |
I tyle.
1 cze 11:59
Ajtek:
Oczywiście błąd.
| | 2*√98,4375 | | 2*√98,4375 | |
r= |
| =...= |
|  . |
| | 4+5+6 | | 15 | |
1 cze 12:01
marta: Ajtek czyli moje odpowiedzi byłyby nie punktowane złe?
1 cze 12:02
Ajtek:
Tok myślenia był ok. Tylko niepotrzebnie wyciągnęłaś pierwiastek. Myślę, że za ten błąd
(zaokrąglenie pola) miałabyś odjęty punkt.
1 cze 12:05
Nienor: Pisało coś w zadaniu o przybliżeniach

Jeśli nie, przybliżać nie wolno.
| | 7 | | 1575 | | 25*63 | | 5 | |
P=√98,4375=√98+ |
| =√ |
| =√ |
| = |
| √63
|
| | 16 | | 16 | | 16 | | 4 | |
| | abc | | abc | | 120 | | 24√63 | |
P= |
| ⇒ R= |
| , R= |
| = |
| ≈3,02371578
|
| | 4R | | 4P | | 5√63 | | 63 | |
| | P | | 5√63 | | 1 | | 5√63 | | 2 | | √63 | |
P=pr ⇒ r= |
| , r= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| ≈1,322875
|
| | p | | 4 | | 7,5 | | 4 | | 15 | | 6 | |
Wzory wyorzystane dobrze, ale nie powinnaś przybliżać, chyba, że w zadaniu wyraźnie pisze, że
musisz przybliżać.
1 cze 12:05
marta: r P zrobiłeś 2 razy pole trójkąta przez cały obwód czy nie jest to samo jak ja mam
1 cze 12:06
Ajtek:
Witaj
Nienor 
.
1 cze 12:07
1 cze 12:08
marta: Ajtek odpowiedz mi na moje pytanie proszę po co mnożyć przez 2 i dzielic przez cały obwód?
1 cze 12:09
1 cze 12:12
Ajtek:
To jest wzroek na promień okręgu wpisanego w Δ, masz go tutaj
542
1 cze 12:13
Nienor: Hej
Ajtek 
Bo to to samo
marto
| | 1 | | 2 | | 2P | |
P=rp ⇒ r=P* |
| =P* |
| = |
|
|
| | p | | a+b+c | | a+b+c | |
Każdy robi jak mu wygodnie
1 cze 12:13
1 cze 12:17
marta: Nienor:no wiem ale wydaje mi sie że mój sposób jest łatwiejszy nie uważasz a tym bardziej że
zostawiamy tak jak jest bez przybliżenia
1 cze 12:19
Nienor: Widocznie
Ajtek woli pod górkę. Trudno tu też mówić o innym sposobie rozwiązywania
zadania, co najwyżesz, trochę inaczej prowadzicie rachunki
1 cze 12:25
1 cze 12:26