ciagi
julka: dziadek rozdzielil 42 cukierki pomiedzy 3 wnukow, przy czym najmlodszy dostal 6razy wiecej
cukierkow niz najstarszy. gdy sredni wnuk oddal 2cukierki najstarszemu, liczby cukierkow
chlopcow utworzyly cial geometryczny. oblicz ile cukierkow dostal od dziadka kazdy z wnukow.
28 maj 21:01
28 maj 21:08
julka: a uklad rownan? zaczelam i dalej mi nie chce isc
y+7x=42
(y−2)/(x+2)=6x/(x+2) taki uklad
i doszlam do delty
i dalej nic.
28 maj 22:11
aza:
x −−− tyle cukierków dostał najstarszy
6x −−− tyle dostał najmłodszy
y −−−− tyle dostał średni x, y€C+
y+7x= 42 ⇒ y= 42−7x , dla x<6 i x€C+
6x, y−2, x+2 −−− tworzą ciąg geometryczny
(y−2)
2= 6x(x+2)
(40−7x)
2=6x+12x
1600−560x+49x
2−6x
2−12x=0
43x
2−572x+1600=0 Δ = 327 184−275 200= 51 984 ,
√Δ= 228
| | 400 | |
x= |
| ∉C+ lub x= 4∊C+ i <6 |
| | 43 | |
odp: najmłodszy dostał : 6x = 24 cukierki
średni : 42−7x = 14 cukierków
najmłodszy : x = 4 cukierki
28 maj 22:37
aza:
ostatni wpis ma być : najstarszy dostał 4 cukierki
28 maj 22:39
Vizer:
Dobrze jest, najmłodszy cwaniaczek, zabierze starszemu, wniosek z autopsji
28 maj 22:41
Mila: O, Vizer nie jesteś jedynakiem. ?
28 maj 22:51
Vizer: Nie jestem, mam młodszą siostrę (za rok matura), ale chodziło mi o mojego małego chrześniaka,
spryciula mały.
28 maj 22:55
Mila:
28 maj 22:57
julka: aza, dlaczego (40−7x)2=6x+12x?
wgl nie mam pojecia
29 maj 18:18
29 maj 19:16
olka : dlaczego nie mogę zrobić tak jak napisałam:
y+7x=42
(y−2)/(x+2)=6x/(y−2)
źle to będzie?
31 maj 10:38
aniabb: tak jak napisałaś teraz będzie dobrze..tak jak napisałaś na górze (28maj) było źle
31 maj 12:38
aniabb: jak wymnozysz mianowniki będzie to co aza napisała bo
a/b = c/a ⇔ a2=b•c
31 maj 12:42
olka : a nie wymnozyc na krzyz
2 cze 19:43
olka : już rozumiem

ok dzieki
2 cze 19:46