Czy proste są prostopadłe?
rosa: Dane są równania ogólne prostych k i l. Czy proste k i l są do siebie prostopadłe? Uzasadnij
odpowiedź.
a)k: 5x+3y−2=0 l: −15x+25y+10=0
b)k: 5x+7=0 l: 3y−2=0
c)k: 4x−20y+30=0 l: 15x−3y−2=0
| | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
d)k: − |
| x − |
| y+1=0 l: 1,5x−1 |
| y+2 |
| =0 |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 5 | |
e)k: 2x+y=0 l: −2x+y=0
f)k: 4x+7y=0 l: −7x+4y=0
27 maj 21:07
27 maj 21:09
bezendu: Nie ma rozwiązania ... pogłówkuj sam/a
27 maj 21:12
DoDo: Równoległe będą w dwóch przypadkach:
1.Gdy skróci ci się wartość "y" w jednym równaniu, a w drugim pozostanie.
2.Gdy współczynniki "a" będą przeciwne i odwrotne względem siebie.
Polecam lekturkę
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
27 maj 21:18
DoDo: Sprostowanie do pierwszego podpunktu:
1.Gdy skróci ci się wartość "y" w jednym równaniu, a w drugim pozostanie i będzie wykresem
funkcji liniowej (jest to w sumie podpunkt 2 szczególny przypadek bo linie są odrazu
prostopadłe do jednej osi a do drugiej równoległe).
27 maj 21:24
rosa: Bardzo Wam wszystkim serdecznie dziękuję
28 maj 13:20