Czy proste są równoległe?
rosa: Dane są równania ogólne prostych k i l. Czy te proste są równoległe? Uzasadnij odpowiedź.
| | 1 | |
a)k: 2x−3y+6=0 l: −x+1 |
| y−2=0 |
| | 2 | |
b)k: 3x−4=0 l: 2y+5=0
c)k: 7x+21y−3=0 l: x−3y−1=0
d)k: 2x+7=0 l: 3x−5=0
e)k: 12y−6x+2=0 l: 2x−y+9=0
f)k: 4x+5y−2=0 l: 5x+4y+3=0
27 maj 20:44
Eta:
k: Ax+By+C=0
l: A
1x+B
1y+C
1=0
k∥l ⇔ A*B
1−B*A
1=0
k⊥l ⇔ A*A
1+B*B
1=0
i teraz popracuj samodzielnie ....
27 maj 21:08
27 maj 21:08
DoDo: −wszędzie gdzie "nie" to inny współczynnik a.
−wszędzie gdzie "tak" współczynnik a jest równy.
a)nie
b)nie
c)tak
d)tak
e)nie
f)nie
Powinno być dobrze, ale nic nie obiecuję
27 maj 21:12
Lili: Dziękuję Wam bardzo

Jesteście super
28 maj 12:45
mirek: k:2x−3y+6=0, m:−x+1 5y−2=o
18 wrz 23:57
aabb:
k: Ax+By+C=0
m: A1x+B1y+C1=0
k∥m ⇔ A*B1−B*A1=0
zatem 2*(1,5)−(−3)*(−1) =.....
wniosek........
19 wrz 00:56