potrzebuję na szybko
Rafał: W ciągu arytmetycznym a; =−4,r=3 zaś suma n początkowych wyrazów jest równa 732. Wyznacz n
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego q wiedząc że a1 = 3, a5=48
24 maj 20:46
NN: n wyznaczyć ze wzoru na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego. Później podstawić
a1 i r do wzoru.
W ciągu geometrycznym a5 = a1 · q4
a1 · a5 = 3 · 48
a1 · a1 · q4 = 144
3 · 3 · q4 = 144 | : 9
q4 = 16
q = 2
24 maj 21:03
Eta:
q4=16 ⇒ q=2 v q= −2
24 maj 21:16
Rafał: prosiłbym o rozwiązanie z działaniami pierwszego i drugiego, bo nie rozumiem za bardzo Waszych
odpowiedzi. w ciągu arytmetycznym
24 maj 21:23
Rafał: Prosiłbym o jakieś czytelniejsze i jaśniejsze obliczenia do obu zadań, nie potrzebuję
tłumaczenia, tylko wyliczeń i nie dla geometrycznego tylko arytmetycznego.
Może ktoś jasno i ściśle napisać obliczenia i wynik do obu zadań?
24 maj 21:28
24 maj 21:31
Rafał: dzieki, ale nie mam czasu, nawet "bardzo " nie mam czasu z racji ilości zadań, ale dzięki za
zainteresowanie
24 maj 21:32
NN: S
n = 732 a
1 = −4 r = 3 n = ?
| | 2a1 + (n − 1) · r | |
Jest taki wzór: Sn = |
| · n |
| | 2 | |
Można podstawić:
| | 2 · (−4) + (n − 1) · 3 | |
732 = |
| · n |
| | 2 | |
| | −8 + (n − 1) · 3 | |
732 = |
| · n | · 2 |
| | 2 | |
1464 = −8n + 3n(n − 1)
1464 = 3n
2 − 11n | − 1464
3n
2 − 11n − 1464 = 0
Δ = 121 + 4 · 3 · 1464 = 17689
√Δ = 133 (jak dobrze

)
...
n − liczba sumowanych wyrazów. Dlatego n ∊ ℕ
+. Z tego względu odrzucamy n niedodatnie i
niecałkowite
24 maj 21:47
Rafał: NN dzięki, ale to tylko pierwsze ?
prosiłbym jeszcze o to drugie
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego q wiedząc że a1 = 3, a5=48
24 maj 21:49
Krzysiek : Jakbys dobrze przeczytal a nie czekal na gotowca to juz masz przeciez rozwiazane te drugie
zadanie
Wpis NN z godz 21.03 i wpis Ety z 21.16 . NN podal tylko jedna rozwiazanie ,natomiast Eta
podala oba
24 maj 22:08
Krzysiek : No bo zobacz jesli q4=16 to q=4√16 to q=2 bo 24=16 ale tez q=−2 bo (−2)4=16 dlatego
masz napisac te dwa rozwiazania .
24 maj 22:33
Weronika: W tym pierwszym muszę policzyć n1 i n2 ?
24 maj 23:33
24 maj 23:36
Weronika: Przepraszam....nie widziałam tego, ale już sama to policzyłam...
24 maj 23:53