Pomocy
Rafał: 1. W ciągu arytmetycznym a; =−4,r=3 zaś suma n początkowych wyrazów jest równa 732. Wyznacz n
2.Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego q wiedząc że a1 = 3, a5=48
Prosiłbym jeszcze raz o obliczenia i wyniki, tzw gotowca
24 maj 21:39
Eta:
Ejjj
leniu 
1/ a
1= −4 r=3 , S
n= 732 , n€N+
(2*(−4)+3n−3)*n= 2*732
3n
2−11n−1464=0 Δ= 17 689 ,
√Δ=133
| | 11+133 | | 11−133 | | 1 | |
n1= |
| =24 n2= |
| = −20 |
| <0 −−− odrzucamy |
| | 2*3 | | 2*3 | | 3 | |
odp:
n= 24
2/ a
n=a
1*q
n−1
| | a5 | | 48 | |
a5=a1*q4 ⇒ q4= |
| = |
| =16 |
| | a1 | | 3 | |
q
4= 16 ⇒
q=2 v q= −2
24 maj 21:52