równanie kwadratowe
Asia: rozwiąż równanie kwadratowe dwoma sposobami
(3x+3)2=0
x2+bx+9=0
5x2−15=0
x(x−10)=−25
Proszę o pomoc!
23 maj 10:43
wredulus_pospolitus:
drugi przykład −−− na pewno tam jest
b 
a nie np. 6
23 maj 10:45
wredulus_pospolitus:
a potrafisz chociaż jednym sposobem rozwiązać
23 maj 10:46
Asia: przepraszam, masz rację tam zapewne jest 6 przepisywałam to od kolegi bo jestem chora
Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać bo nie było mnie na lekcjach z równań chyba poza jedną
23 maj 10:48
Asia: bardzo proszę o pomoc
23 maj 11:01
23 maj 11:03
23 maj 11:04
Asia: czyli rozumiem że robię to tak za pierwszy nie nie wiem jak sie zabrać bo tam jest chyba wzór
skóconego mnożenia a to dla mnie dramat.
patrząc na drugi przykład
a =1
b=6
c=9
23 maj 11:07
Asia: teraz te wartości podstawiam pod delte
23 maj 11:08
Asia: czyli musze z kanonicznej przejsć na ogólną
23 maj 11:09
wredulus_pospolitus:
no to ten wzór skróconego mnożenia wymnóż ... aby dojśc do tej postaci
tak ... dokładnie te wartości ... i liczysz
23 maj 11:10
wredulus_pospolitus:
nie musisz ... aczkolwiek lepiej byś przechodziła na ogólną −−− bo z kanonicznej nie jest łatwo
wyznaczyć miejsca zerowe (rozwiązania tych równań) ... postać kanoniczna służy głównie do
wyznaczania wierzchołka paraboli
23 maj 11:11
Jolanta : Asiu jeżeli a2=0 to znaczy że a=0
1 sposób
(3x+3)2=0 3x+3=
23 maj 11:15
Jolanta : 2 sposób
(a+b)2=a2+2ab+b2
(3x+3)3= 9x2+2*3x*3+9 uporzadkuj Δ i pierwiastki
23 maj 11:18
wredulus_pospolitus:
Jolu −−− nie mieszajmy jej ... niech pierwszym sposobem będzie liczenie delty ... a drugim
iloczynowa
23 maj 11:18
Asia: Bo jako przykład na lekcji podany był następujący wariant
(3−x)(2x−3)=0
jako I sposób
3−x=0 lub 2x−3=0
3=−x 2x=3/*2
x=3/2
a II sposób
6x−9−2x2+3x=0
−2x2+9x−9=0
a=−2
b=9
c=−9
pozniej liczona jest delta i x1 i z2
x1=3
x2=3/2
23 maj 11:18
Jolanta : w drugim przykładzie skorzystaj z tego samego wzoru ale w drugą stronę
x2+6x+9
a2+2ab+b2
a2=x2 czyli a=x
b2=9 czyli b=3 mogłoby byc −3 ale wtedy 2ab=−6x
23 maj 11:21
Asia: to jest straszne

totalnie sie w tym gubie:(
23 maj 11:23
Asia: w pierwszym przykładzie korzystam z wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
23 maj 11:24
Jolanta : Asiu kiedy wynik mnożenia =0 ?
23 maj 11:25
Asia: i najpierw mam rozpisac wzór
23 maj 11:26
Jolanta : w 2 sposobie tak,korzystasz z tego wzoru
23 maj 11:26
Asia: kiedy jedną z liczb jest 0 np. 7*0=0 lub 0*7=0
23 maj 11:27
Jolanta : popatrz na 1 sposób w szkole i jak go zastosowac do Twojego przykładu
23 maj 11:27
Jolanta : popatrz na 1 sposób w szkole i jak go zastosowac do Twojego przykładu
23 maj 11:28
Asia: a pierwszym nie muszę rozpisać korzystając z tego wzoru
23 maj 11:28
Asia: naprawde nie wiem...
23 maj 11:29
Jolanta : masz zrobic dwoma sposobami
1 tak jak w szkole kiedy wynik=0
2 rozpisac ze wzoru policzyć Δi pierwiastki
23 maj 11:30
Asia: czy w pierwszym powinno być tak
...
9x2+18x+9=0
23 maj 11:31
Asia: czy mogę prosić o pokazanie mi tego na np pierwszym przykładzie
23 maj 11:32
Jolanta : tak teraz Δ
23 maj 11:33
Asia: oki czyli a=9 b=18 c=9
23 maj 11:35
Jolanta : 1 sposób
(3x+3)2=0
(3x+3)(3x+3)=0
3x+3=0
3x=−3
x=−1 pierwiastek podwójny
2 sposób
9x2+18x+9=0 /:9
x2+2x+1=0
Δ=b2−4ac=podstaw
23 maj 11:36
Asia: Δ=0 zgodnie z moimi obliczeniami
23 maj 11:37
Asia: teraz napewno x1=−b/2a
23 maj 11:38
Asia: x1=−1
23 maj 11:41
Jolanta : x0=
23 maj 11:42
Asia: czy tak

wciąz nie rozumiem pierwszego sposobu
23 maj 11:42
Asia: oki przepraszam moje x1 to x0
23 maj 11:43
Jolanta : A przeczytałąś co napisałam ,masz całe zadanie rozwiązane
23 maj 11:44
Asia: tak jasne, pieknie dziękjuję za ten pierwszy podpunkt, ale wciąz go nie rozumiem
23 maj 11:48
Jolanta : Asiu o godz 11.36 napisałam 1 sposób
23 maj 11:48
Asia: czy w drugim a =1 b=6 c=9
23 maj 11:50
Asia: tam widzę, jednak nie potrafię go zastosować w drugim przykladzie
23 maj 11:51
Jolanta : tak
23 maj 11:55
Asia: a próbując tym pierwszym sposobem który opisałaś
(x+3)2=0
23 maj 11:56
Jolanta : policz Δ i pierwiastki zrobie ci ten pierwszy sposób
23 maj 11:57
Asia: czyli (x+3)(x+3)=0
x+3=0
x=−3
23 maj 11:57
Asia: Δ=0
x0=−3 jesli dobrze policzyłam
23 maj 11:57
Asia: w trzecim podpunkcie a=5 b=0 c=−15 czy tak
23 maj 11:59
Jolanta : tak ale najpierw napisz
x2+6x+9=(x+3)2
23 maj 11:59
Asia: Δ=300
23 maj 12:00
Jolanta : tak tutaj wyciagnij przed nawias częśc wspólną
23 maj 12:01
Asia: oki!
23 maj 12:01
Jolanta : Δ=b2−4ac sprawdz
23 maj 12:01
Asia: mówimy o 3 podpunkcie
23 maj 12:02
Asia: czyli że 5(x2−3)=0
23 maj 12:03
Asia: a=5 b=0 c=−15
23 maj 12:03
Jolanta : Δ dobrze zerknęłam na poprzedni przykład
23 maj 12:03
Jolanta : Dobrze jest zerknełam na poprzedni przykład
23 maj 12:04
Asia: oki super, czyli teraz liczę dwa pierwiwastki
23 maj 12:05
Jolanta :
x2−3 korzystamy ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
23 maj 12:05
Jolanta : Tak Δ=300 liczysz 2 pierwiastki
23 maj 12:06
Asia: tylko jak wyiagnąc pierwiastek z 300 jako 10{3}
23 maj 12:08
Jolanta : tak
23 maj 12:08
Asia: czyli wychodzi mi x1=−√3 x2√3
23 maj 12:11
Jolanta : tak a tera zobacz wzór o którym pisałam o 12.05
23 maj 12:12
Asia: a tym drugim sposobem
(x+3)(x−3)=0
x+3=0 lub x−3=0
x=−3 x=3
23 maj 12:14
Asia: oki ale w jednym wychodzi mi z pierwiastkiem a w drugim bez
23 maj 12:15
Jolanta : nie z tego co napisałas po wymnożeniu wyjdzie x2−9
patrz x2−16=(x+4)(x−4)
x2−25=(x+5)(x−5)
3=√3*√3
23 maj 12:18
Asia: czy w czwartym podpunkcie przenoszę −25 i porzyrównuje do zera?
czyli x(x−10)+25=0
23 maj 12:18
Jolanta : tak teraz doprowadz do postaci ogólnej skonczyłąs ten poprzedni ?
23 maj 12:20
Asia: rozumiam czyli powinno być tak (x+√3)(x−√3)=0
x+√3=0 lub x−√3=0
x=−√3 x=√3
23 maj 12:22
Jolanta : tak
23 maj 12:24
Asia: x2−10x+25=0 czyli a=1 b=−10 c=25
23 maj 12:24
Jolanta : tak
23 maj 12:25
Asia: Δ=0 x0= −5
23 maj 12:28
Asia: tu chyba korzystam z wzoru a2−2ab+b2
23 maj 12:28
Jolanta : tak
23 maj 12:29
Asia: czyli a= x b= 5
23 maj 12:29
Jolanta : czyli jak to zapiszesz?
23 maj 12:30
Asia: (−5)2=0
23 maj 12:31
Jolanta : =25
23 maj 12:32
Asia: przepraszam zgubiłam x
(x−5)2=0
23 maj 12:32
Jolanta : tak
23 maj 12:33
Jolanta : czyli ile wynosi x?
23 maj 12:33
Asia: czyli w poprzednim tez znalazłam bład bo x0=5 i tu tez wychodzi x=5
23 maj 12:34
Asia: mam jeszcze 4 przykłady czy możemy tez jes wspólnie rozwiazać
23 maj 12:35
Jolanta : zgadza się
23 maj 12:35
Asia: czy mogę liczyć na Twoją pomoc w dokończeniu tego zadania

Bardzo proszę
23 maj 12:38
Jolanta : Asiu szczerze mówiąc już dawno powinnam odejść od komputera .Moze rozwiaz to sprawdzę .Albo
załoz inny wątek i tam rozwiazuj Tam ,gdzie jest mało wpisów prędzej ktoś zajrzy.A tio są
takie same zadania czy potrzebujesz wyjaśnien już na poczatku?
23 maj 12:39
Asia: (8x+12)(1/2x+3)=0
4x2+1=4
(3−8x)(x+2)=0
2x2+8x+8=0
23 maj 12:41
Asia: to jest ciąg dalszy tego zadania miał on osiem podpunktów.
to ja bede rozwiazywac a Ciebie proszę o sprawdzenie , ewentualnie o porady co do wzrorów
23 maj 12:43
Asia: czy wtym pierwszym wariancie wymnażam kazdy wyraz prez kazdy?
23 maj 12:45
Jolanta : tak
23 maj 12:46
Jolanta : masz jeszcze inne pytania bo zaraz znikam
23 maj 12:46
Asia: jak możesz to prosze napisz mi do każdego podpowiedz do tego drugiego sposobu z jakich wzorów
powinnam skorzystać ewentualnie ile wynosi a,b,c wynikajace z równania i a,b z wzoru
skróconego mnozenia
23 maj 12:49
Asia: najmocniej Ci Jolu dziękuję za poświęcony czas i nieocenioną pomoc
23 maj 12:52
Jolanta : przyrównujesz nawiasy do zera
2 sposób za kazdym razem Δ i pierwiastki
przenosisz 4 na lewo a2−b2
przyrównujesz nawiasy do 0
2x2+8x+8=0
2(x2+4x+4)=0
2(a2+2ab+b2)=0
a=x b=2
2(x+2)2=0
Mogę wieczorem zajrzec powodzenia
23 maj 12:54
Asia: przygotuje odpowiiedzi na wieczór jeli bedziesz mojgła to abrdzo bym prosiła Cię o ich
sprawidzenie
23 maj 12:58