123: Robisz to tak:
Wzór ogólny:
f(x) = ax
x + bx + c
U Ciebie:
| | 5 | | 5 | |
f(x) = x2 + 3x + |
| , zatem: a = 1, b = 3, c = |
| |
| | 4 | | 4 | |
1. liczysz punkty przecięcia z OX (miejsca zerowe).
Do tego potrzebna jest delta:
Δ = b
2 − 4ac
Potem liczysz pierwiastek z Δ:
√Δ
Liczysz punkty x
1, x
2 ze wzoru:
2. Liczysz współrzędne wierzchołka paraboli:
3. Rysunek
Wiedząc, że a > 0 (parabola do góry ramionami), znając miejsca zerowe (punkty przecięcia) oraz
współrzędne wierzchołka bez problemu rysujemy wykres.