| sinα | ||
| cosα |
. Na kolację zjadłaś dwa minusy
.
| sinα | √3 | |||
tgα = √3 ⇔ | = | i α∊ III ćwiartki ⇒ | ||
| cosα | 1 |
| √3cosα | ||
zatem podstaw do sinα+ | = o chyba nie tak wygląda "twoje" | |
| 2cosα |
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html oraz https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
tgα=√3 i α ∊ (180°;270°)
zatem α=60°+180°=240° lub https://matematykaszkolna.pl/strona/406.html
sin240° = −√3/2
cos240°/2 = cos 120° = −1/2
cos240° = −1/2
szukane wyrażenie to −√3/2+√3•(−1/2)•(−1/2) = −√3/2 + √3/4 = − √3/4