...
Marcin: co myślicie że będzie na maturze za kilka dni ? ...
Jakie będą bankowe pytania?
1 maj 13:25
Monika: Liczenie delty

Chyba, ze chodzi Ci o rozsz
1 maj 13:26
Kamień: Geometria, Ciągi, Coś na dowód, Kwadratowa, prawdopodobieństwo, Analityczna i parę innych syfów
1 maj 13:29
Kipic: ZAPOMNIELISCIE O NAJWAZNIEJSZYM



9 maja 2013 bedzie zbiorowy dzien stosowania
twierdzenia pytagorasa
1 maj 13:31
Monika: Ósmego maja, ósmego!
1 maj 13:36
1 maj 13:38
Kipic: Sry zwracam honor jednak 8
1 maj 13:39
Marcin: coś na obwód czyli jakiego typu zadania?
1 maj 13:41
Kipic: oblicz obwod prostokąta o bokach długosci 3 i 5 cm
1 maj 13:43
Kipic: to zalezy czy podstawa z podstawy a moze podstawa na rozszezeniu
1 maj 13:44
Marcin: na podstawie =poziom
1 maj 13:45
Kipic: napewno koncowe zadanie z predkoscia zawsze bedzie takie samo a czy to bedie z predkoscia czy z
cukrem zawsze takie samo rownanie sie uklada . no albo w tym roku dla odmiany dadza ciag juz
wolabym ten ciag bo niekiedy mozna zle ulozyc rownanie jak dadza np z kilogamami cukru ze
kiedys byl tanszy i miales o 40 kg wiecej a podrozal o 20 %
1 maj 13:51
Marcin: jaki ciąg zamiast o prędkości ?
1 maj 13:56
Marcin: każdy trójkąt ma 180 stopni ? a pozostałe figury oprócz czworościanu mają również 180
(czworościan 360)? ...
1 maj 13:57
allleksander: a na rozszerzonym co przewidujecie?
1 maj 14:22
Tomek: na rozszerzeniu bedą logarytmy bo dość dawno chyba nie było
1 maj 14:24
allleksander: obawiam się jednokładności...
1 maj 14:25
Tomek: i jeszcze jakieś przyjebane prawdopodobieństwo

matura hard.....
1 maj 14:27
pocah: Błagam, tylko nie jednokładność

niby wiem jak się liczy i wgl, ale jakoś zawsze mi ciężko
wpaść na rozwiązanie
1 maj 14:30
pocah: A prawdopodobieństwo niech będzie na drzewku, szybko, prosto
1 maj 14:30
allleksander: jakie są sposoby na rozwiązywanie zadań kombinatorycznych/z prawdopodobieństwem? są jakieś
zależności?
1 maj 14:32
Tomek: możesz pomarzyć ze na rozszerzeniu będzie drzewko

jakaś kombinatoryka pewnie co nikomu nigdy sie nie przyda...
mam nadzieje ze bedzie zadanie z własności bo to łatwe jest
1 maj 14:32
Tomek: jest jedna zasada: musisz tak kombinować zeby coś ci wyszło. albo sie uda albo sie nie uda....
1 maj 14:33
pocah: Znaczy jak próbnych sporo już zrobiłam, to jednak często się drzewko zdarza, aczkolwiek jeszcze
majowych nie robiłam, zostawiłam sobie na koniec

ale podobno są prostsze niż te co robiłam,
więc jestem bardzo dobrej myśli
1 maj 14:35
xyz: Drzewko z niewadomą byłoby ok ^^
1 maj 15:13
math: trygonometria i geometria z tego co slyszalam

powodzeenia!
1 maj 15:17
Tomek: ameryki nie odkryłeś bo to jest praktycznie na każdej maturze tak jak wartość bezwzględna i
stereometria
1 maj 15:19
1 maj 15:23
Tomek: to było rok temu

mam nadzieje ze nam dadzą równie łatwe
1 maj 15:25
xyz: W tamtym roku była dziwnie łatwa i teraz sie boje ze cos dowala
1 maj 15:29
Tomek: dwa lata temu tez była stosunkowo łatwa...
podobno jest tak ze jak polski dają trudny to matma jest łatwa i na odwrót.... ja tam wole zeby
polski dali łatwy bo mi nie zależy a jak matura z matmy bedzie trudna to dla wszystkich nie
tylko dla mnie
1 maj 15:32
Technik: Na pewno będzie trzeba wpisać pesel

bez sensu są pytania co będzie masz informator to zajrzy
w niego

jak powiem Ci że będzie to czy tamto to tylko tego będziesz się uczyć

najlepiej
zamiast tracić czas na głupie pytania to lepiej robić zadania
1 maj 15:35
Tomek: my po prostu rozmawiamy

a zadania te które miałem zrobic to juz zrobiłem.... przeciez to
jest oczywiste ze nikt tego nie przewidzi...chyba ze ma przecieki
1 maj 15:37
pocah: Moja sorka mówiła, że nam też raczej dadzą prosty arkusz, bo już się skupiają głównie na ten
nowej podstawie

Ale z drugiej strony, tak jak pisze Tomek, lepiej mieć trudniejszą, to
można dużo lepiej wypaść
1 maj 15:38
Kipic: oby jeszcze w tym roku nie dali logarytmow na rozszerzeniu bo jest wiele nawet bym powiedzial
bardzo wiele trudnych zadan z nimi
1 maj 15:38
Technik: @Tomek to rób zadania z fizyki np jak ją piszesz czy z innego przedmiotu

nie sama matematyka
jest na maturze
1 maj 15:39
xyz: Zalezy co z logarytmami, jak już je dadzą to nie sądze zeby byly jakies trudne
1 maj 15:39
pocah: Ale czasami są takie przykłady zadań, że można się tak zaplątać i nic z tego nie wyjdzie na
koniec

− chodzi mi o logarytmy.
1 maj 15:41
Dominik: Kipic, chcesz fajne zadanie z logarytmow?
1 maj 15:41
Tomek: ja tylko matme rozszerzoną zdaje bo stwierdziłem ze lepiej sie z jednego przedmiotu przygotowac
dobrze niz z dwóch tak na 50%... wszedzie raczej sie liczy albo matma albo fizyka.... u mnie w
klasie jest kilka osób co piszą fizykę i jakoś im specjalnie dobrze nie idzie...

teraz sb
lekturki czytam i listy pisze
1 maj 15:42
Technik: @Dominik a Ty chcesz fajne zadanko z planimetrii
1 maj 15:42
Dominik: chetnie, poprosze.
1 maj 15:43
Kipic: @Dominik bym poprosil chetnie
1 maj 15:48
1 maj 15:51
Technik: @Dominik mam takie tego z planimetrii poszukam
W koło wpisano trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Otrzymana figura obraca się dookoła
prostej zawierającej przeciwprostokątną trójkąta. Oblicz stosunek objętości bryły powstałej z
obrotu koła do objętości bryły powstałej z obrotu trójkąta. Dla jakiej wartości kąta α
stosunek ten osiąga minimum
1 maj 15:52
Dominik: dane sa a = log320 oraz b = log315. wyznaczyc log2360 w zaleznosci od danych a i b.
1 maj 15:53
Technik: @Dominik
W kole o środku O poprowadzono dwie wzajemnie prostopadłe średnice AB i CD oraz cięciwę AM
przecinającą średnicę CD w punkcie K. Dla jakiego kąta między cięciwą AM i średnicą AB
zachodzi |OB|+|KM|=|KO|+|MB|?
1 maj 15:55
Dominik: najpierw to pierwsze zrobie
1 maj 15:56
Kipic: @Dominik
Dosyc latwe zadanie lecz jest duzo pisania jak sie nie trafi:(
1 maj 15:58
Dominik: co sie nie trafi?
1 maj 15:58
Technik:
@Dominik ja pisze podstawę ale w tym zadaniu od Ciebie to trzeba skorzystać z tego
| | logcb | |
logab= |
| tylko potwierdź albo zaprzecz |
| | logca | |
1 maj 15:59
Kipic: | | log3 360 | |
tak @ Technik trzeba z tego skorzystac wtedy trzymujesz |
| i terz trzeab |
| | log32 | |
szukac tak zeby moc zamienic na a oraz b
1 maj 16:01
Dominik: | | 3 | |
technik − na szybko liczone: |
| π? |
| | 4 | |
1 maj 16:02
Dominik: i tak, trzeba uzyc tego wzoru
1 maj 16:03
Technik: @Dominik w zadaniu 1
1 maj 16:03
Dominik: | 3 | |
| π nie jest katem ostrym, czyli zle.  |
| 4 | |
1 maj 16:03
Technik: | | π | |
@Dominik α= |
| tak powinno wyjść |
| | 4 | |
1 maj 16:05
Dominik: | | 1 | |
ok, poprawka, dla α = |
| π. |
| | 4 | |
1 maj 16:05
Dominik: zgadza sie.

obliczenia byly ok, tylko zle na wykres spojrzalem sinx spojrzalem.
1 maj 16:05
Technik: dobra to dawaj teraz to 2

a ja poszukam czegoś jeszcze jak chcesz
1 maj 16:06
Kipic: @Dominik jaka jest wlasciwa odpowiedz do tego zadania z logarytmow raz mi wyszlo
| | 3+a | | a+2 | |
|
| + 1 i |
| + 1 |
| | log32 | | log36 | |
1 maj 16:08
Dominik: | | 1 | |
w 2 rowniez |
| π.  |
| | 4 | |
1 maj 16:09
1 maj 16:10
xyz: DOminik jak to peirwsze policzyles?
1 maj 16:11
1 maj 16:12
Kipic: Czy taki jest wlasciwy wynik
| | 2 + 2b | |
|
| + 3  ? |
| | −b+1+a | |
1 maj 16:13
Kipic: A no tak to to samo ale chyba juz mozna bylo zostawic ta 3
1 maj 16:14
Dominik: xyz, wybacz, ale bez rysunku (ciezko sie rysuje bez myszki).
na rysunku: trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci a, b, przeciwprostokatnej 2r,
wysokosci opuszczonej na przeciwprostokatna dlugosci h.
V
k − objetosc kuli
V
s − objetosc dwoch stozkow powstalych po obrocie trojkata
a = 2rsinα
b = 2rcosα
h
2 = 4r
2sinαcosα = 2r
2sin2α
α∊(0, 90
o) ⇒ 2α∊(0, 180
o)
| | 1 | | 1 | |
min dla 2a = |
| π ⇔ α = |
| π |
| | 2 | | 4 | |
1 maj 16:17
Technik: @Dominik 2 zad post 16:12
1 maj 16:18
Dominik: rzeczywiscie, dla α = 30
o.
1 maj 16:21
Kipic: Dominik zapusc jesze jakies zadanko z logarytmow ciekawe
1 maj 16:23
Technik: 
poszukać jeszcze potem czegoś?
1 maj 16:24
Dominik: | | log8 | | 1 | |
a = |
| , b = |
| , obliczyc 274a + 163b. wynik podac w najprostszej |
| | log81 | | log64 | |
postaci.
1 maj 16:25
Dominik: na razie starczy, musze arkusze porobic. jak dotad tylko 11 do matury zrobilem − chyba za malo.
1 maj 16:25
Technik: @Dominik jak byś miał jakieś arkusze z podstawowej matematyki albo rozszerzonej fizyki to wyśli
mi acsp1994@wp.pl
1 maj 16:27
xyz: Dominik nie czaje skad tam sie wzielo h2= 4r2sinacosa
1 maj 16:27
Dominik: ani tego, ani tego nie mam, wybacz.
1 maj 16:27
Kipic: @Dominik dzieki grube zadanko ciekawe ile zajmie mi dosjcie do odpowiedzi jesli wogule nastapi
ta chwila hehe
1 maj 16:27
Kipic: xyz to sie wzielo ze wzoru na wysokosc trojkata prostokatneg w ktorym ta wysokosc jest
| | ab | | 2rsinx2rcoxx | |
opuszczona na przeciwprostokatna ze wzoru h = |
| czyli h= |
| |
| | c | | 2r | |
1 maj 16:29
xyz: Ale tam ma byc h2=4r2sinαcosα czy h=4r2sinαcosα
1 maj 16:31
Dominik: wlasnie sobie uswiadomilem, ze polecialem ze zlego wzorku (co prawda na rozwiazanie to nie
wplywa).
h = 2rsinαcosα ⇒ h2 = r2sin2α
dalej dolicz sam
1 maj 16:34
Kipic: dobre pytanie teraz przelczylem to dla h=2rcosxsinx a jak sie podniesie obustronnie do kwadratu
to wychodzi
h2=4r2sin2xcos2x
1 maj 16:36
xyz: Ok teraz juz czaje
1 maj 16:36
xyz: | | 1 | |
Tyle ze teraz mi cos nie wychodzi ten stosunek |
| ... |
| | sin2α | |
1 maj 16:39
Dominik: pisalem, ze na rozwiazanie to nie wplywa. stosunek jest inny, ale mimo wszystko minimum bedzie
| | 1 | |
dla α = |
| π (bo sinus jest w mianowniku, wiec im wiekszy sinus tym mniejszy stosunek). |
| | 4 | |
1 maj 16:43
1 maj 16:45
xyz: | | 2 | | 4 | |
Kipic jak z |
| zrobilo ci sie |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
1 maj 16:49
Kipic: od nowa robie to zadanie bo cos tu sie nie zgadza choc na wynik to nie wplywa hehe
1 maj 16:51
Kipic: dobra mam wynik do tego logarytmu
| | log10 8 | | 3 | |
a= |
| = log81 8 = |
| log32 |
| | log10 81 | | 4 | |
| | log10 10 | | 1 | |
b=U{1}{log1064= |
| = log6410 = |
| log410 |
| | log10 64 | | 3 | |
27
4a + 16
3b = (3
3)
4a + (4
2}
3b
3
12a + 4
6b
| | 3 | | 1 | |
312 |
| log32 + 46 |
| log410 |
| | 4 | | 3 | |
3
log329 + 4
log4100
Odp : 2
9 + 100
Dobrze jest to zrobione
1 maj 17:03
Dominik:
1 maj 17:06
Kipic: hehe to dobrez bo juz sie dygalem ze zle zamienialem
1 maj 17:16
Kipic: Kolejny mega długi post hehe
1 maj 17:17
1 maj 17:37
p: Zauważ, że wtedy odcinek EF to średnica, jeżeli by ta prosta nie przechodziła przez środek
okręgu by była cięciwą, a co za tym idzie byłaby krótsza niż cięciwa. Mam nadzieję, że
rozumiesz, bo za bardzo nie umiem tłumaczyć
1 maj 17:58
Tomek: aha no wszystko jasne.... wczesniej nie spojrzałem na rysunek tylko czytałem opis...

dzięki
za pomoc...
1 maj 18:01
Tomek: huj
1 maj 18:42
xyz: widze ze komus sie nudzi i sie pod nicki podszywa
1 maj 18:43
xyz: zeby sie tak podszywac trzeba miec iq<70
1 maj 18:46
xyz: znowu...
1 maj 18:46
Kipic: W zasadzie mam pytanie do tego z postu Dominika z 16:17
| | 2 | |
skad sie wzial ten wzor Vs = |
| πh2r Powiem szczerze ze sie pogubilem juz w tym zadaniu |
| | 3 | |
1 maj 18:47
Tomek: Podemnie sie tesz podszywał....
1 maj 18:47
xyz: @Kipic, bo z obrotu tego trojkata wokol przeciwprostokatnej wychodza 2 stozki.
| | 1 | |
Dlatego to jest 2 * |
| Pp*H, akurat w tamtym przykładzie promień podstawy to h a wysokość |
| | 3 | |
to r
1 maj 18:50
Kipic:

xyz chyba nie poniewaz to nie musza byc takie same dwa stozki
1 maj 18:54
1 maj 18:57
Kipic: Dominik sugerował sie innym zadaniem w sumie mozliwe bo nawet z tym h i h
2 dziwnie wiciagnal
to sin
22x wogule dla mnie nic sie nie trzymalo kupy no chyba ze Dominik jest geniuszem i bez
obliczen juz znal wynik
1 maj 19:08
Dziabong: w ogóle.
1 maj 19:15
Dominik: zadnego rozwiazania z dupy nie wzialem, rozwiazaniem Godzia rowniez sie nie sugerowalem (nie
szukalem nawet gotowcow w internecie).
wzor na objetosc dwoch stozkow jest poprawny. caly czas jest blad z obliczeniem h
2. najpierw
wzial sie stad, ze skorzystalem ze zlego wzoru na wysokosc w trojkacie prostokatnym, a potem
zle podnioslem do kwadratu.
ostatecznie h = 2rsinαcosα = rsin2α ⇒ h
2 = r
2sin
22α
podstawiajac
rozwiazanie Godzia jest wg mnie przekombinowane − wystarczy zauwazyc, ze H
1 + H
2 = 2R.
1 maj 19:16
Kipic: w ogóle, nie wiem, w sumie, skąd prawie zawsze zle pisze no i co z tego , moge sobie na to
pozwolic poniewaz z polaka nigdy nie uwazalem sie za prymusa

a po za tym to forum
matematycze z dodatkiem fizyki
1 maj 19:18
Dziabong: ja też nie byłem/jestem dobry, ale to jest tak częsty błąd wśród ludzi, że chyba lepiej jak
ktoś Cie poprawia i uczysz się przez błędy.
1 maj 19:19
Kipic: Dominik a jak wyprowadziles wzor na objetosc stozka

bo dalej nie ogarniam
z góry dzieki
1 maj 19:19
xyz: Ostatecznie to te dwa stozki nie sa takie same
1 maj 19:20
xyz: Dobra czaje, jednak dobrze Dominik, sorry
1 maj 19:25
Dominik: wyprowadzilem tak samo jak Godzio. oznaczmy (korzystajac z rysunku Godzia)
V
1 − objetosc wiekszego stozka
V
2 − objetosc mniejszego stozka
V
s − objetosc dwoch stozkow
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vs = |
| πr2 * H1 + |
| πr2 * H2 = |
| πr2 * (H1 + H2) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
wiedzac, ze H
1 + H
2 = 2R
| | 1 | | 2 | |
Vs = |
| πr2 * 2R = |
| πr2 * R |
| | 3 | | 3 | |
ja przyjalem troche inne oznaczenia − promieniem stozka u mnie jest h, a dlugosc srednicy
oznaczylem jako 2r.
1 maj 19:28
PW: − Jakie będą bankowe pytania? − pytał Marcin. Odpowiadam:
− Procent składany (kapitalizacja odsetek).
1 maj 19:29
Dominik: oznaczenia zreszta wyjasnilem w poscie 16:17. jeszcze raz powtarzam: jedynym bledem bylo
wyznaczenie h2 − z pospiechu.
1 maj 19:29
Kipic: Wielkie dzieki Dominik

a teraz najedz się
1 maj 19:34
xyz: PW:
skad wiesz ze bedzie procent skladany? ^^
1 maj 22:36
Dominik: xyz, to byl zart, ktorego chyba nie zrozumiales.
1 maj 22:37
xyz: dobra, na szybko czytalem bo tylko na chwile zajrzalem... xD
1 maj 22:38
Obywatel:
"Myślisz może że więcej coś znaczysz"
Nie matura,lecz chęć szczera...mówiło się już przed wojną(kupę lat temu)
Tyle ,że wojna niejako oczyściła wybitnie niezdrową atmosferę w związku
z tym egzaminem.No a teraz..można tylko pozdrowić wszelkiej maści "moderatorów,
webmajstrów itp itd" uprzywilejowanych dygnitarzy ,którzy jako telewizyjni Goridze,
wspomagani przez Kitajewów(fachowych"Jędrusi") miłościwie nami władają
2 maj 08:16