Proszę o pomoc. ;[ Rozwiąż równania.
złapmnie:
Rozwiąż równania.
a) 3x2−5x+2= −x2+x+2
b) − 34(x−7)(x+12)=0
c) 25 (x−8)(x+12)= − 30
d) x3 − 8x2 + 3x − 24=0
e) 2x3 − 15x2 − 10x + 75 + 0
f) − x4 + 9x3 + 4x2 − 36x = 0
g) 3x7 + x4 = 2x7 − 2x4 + 4x
23 kwi 15:45
aniabb: b) x=7 lub x=−12
23 kwi 15:48
23 kwi 15:48
23 kwi 15:50
złapmnie: Dziękuję. Raz sie już z tego uczyłam i nie zaliczyłam niestety. ;[
23 kwi 15:53
aniabb: zatem trzeba jeszcze raz ..i jeszcze raz ..aż do skutku
23 kwi 15:53
złapmnie: Mam taką nadzieję, bo mogę podejść do tego już ostatni raz.
23 kwi 15:55
aniabb: napisz jak liczysz skorygujemy błędy
23 kwi 15:55
złapmnie: W ogóle nie liczę bo nie wiem jak się za to zabrać. za chwilkę napiszę ; )
23 kwi 15:56
złapmnie: a) 3x2−5x+2= − x2+x+2
Przenoszę to wszystko na jedną strone, czyli będzie tak:
3x2−5x+2+x2−x−2=0
Czyli:
4x2−4x=0
No i stoję nie wiem co dalej... ; (
23 kwi 16:01
krystek: Rozkładasz na czynniki
4x(x−1)=0
4x=0 lub x−1=0
x=0 lub x=1
23 kwi 16:03
złapmnie: Nie zdązyłam tego napisać, a akurat to pisałam.
23 kwi 16:03
krystek: Jak policzysz Δ=b
2−4ac=(−4)
2−4*4*0=16
√16=4
23 kwi 16:05
złapmnie: Ale nie trzeba z delty bo można tak jak wyżej napisałeś też obliczyć.
23 kwi 16:09
krystek: Tak to jest szybszy sposób przy równaniach niezupełnych.
I tak x2−4=0
(x+2)(x−2)=0
2)x−9=0
(x+3)(x−3)=0
3) x2−3)=0
(x+√3)(x−√3)=0
23 kwi 16:12
złapmnie: hmm.. próbuje ale i tak nie rozumiem tych przykładów co napisałam wyżej rozwiązać...
23 kwi 16:17
krystek: Licz c)
23 kwi 16:18
krystek: | | 5 | |
Pomnóż obustronnie przez |
| |
| | 2 | |
23 kwi 16:19
złapmnie: Nie wychodzi właśnie.
25 (x−8)(x+12)= − 30
25 (x−8)(x+12)+30=0
3025 (x−8)(x+12)=0
x=8 lub x= −12 ?
Nie wiem czy dobrze. ;[
23 kwi 16:23
złapmnie: a ja myślałam, że to − 30 trzeba przenieść.
23 kwi 16:24
krystek: musisz wymnożyć ,aby otrzymać równanie kwadratowe.
23 kwi 16:27
krystek: Zapomnij o tym co napisałaś!
23 kwi 16:28
złapmnie: Nie wychodzi nie dam rady.
23 kwi 16:30
krystek: | 2 | | 5 | |
| (x2+12x−8x−96)+30=0 / |
| |
| 5 | | 2 | |
x
2+4x−96+75=0
x
2+4x−21=0
23 kwi 16:31
krystek: a jak wcześniej pomnożysz to
(x−8)(x+12)=−75
x
2+12x−8x−96+75=0 i to już masz wyżej wyliczone
23 kwi 16:34
złapmnie: No i to teraz trzeba z delty wyliczyć.
23 kwi 16:35
krystek: tak
23 kwi 16:38
złapmnie: x1 = − 7
x2 = 3
23 kwi 16:42
krystek: Tak
23 kwi 17:06