Oblicz używając wzorów na różnicę lub sumę kątów
vanta: sin(30+α) + sin(30−α)= cosα
Witam .
| | 1 | | 3 | |
Doszedłem do momentu |
| (1−sin2α) − |
| (1−cos2α) i dalej minie wychodzi nic |
| | 4 | | 4 | |
21 kwi 18:44
vanta: Pomoże ktoś ?
21 kwi 18:55
21 kwi 18:58
pigor: ... ze wzoru tablicowego
sin x+siny= 2sin12(x+y)cos12(x−y) masz tu :
L= sin(30
o+α)+sin(30
o−α)= 2sin
12(30
o+α+30
o−α)cos
12(30
o+α−30
o+α)=
= 2sin30
ocos
12*2α= 2*
12cosα= cosα=
P . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a ty sobie skorzystaj z wzorów
sin(α±β) sinαcosβ ± sinβcosα i wykaz analogicznie . ...
21 kwi 19:04
21 kwi 19:04