Pomocy!!!
Marta: zad 1 wykorzystujac dane na rysunku oblicz sinα,cosα,tgα,ctgα
trójkąt wynosi 1 3 i √10
8
wyznacz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych konta α ezeli cosα= −
i
17
90stopni<α<180stopni
oblicz wartość wyrażenia
a) (cos 45 −cos 30) razy(cos 45+cos 30)
b) 18 razy sin 30 razy tg 30 : (cos 30 razy tg 60)
c) 4 razy cos 60 razy sin 30− cos 30 razy sin 60
d) 2razy(tg30 −sin 45) razy (c0s 45 −ctg 60)
to moj kontrolniak a że praca wzywała i nie było mnie na lekcjach to niestety nic nie wiem i
nikt mnie nie poratuje bo nikt nie wie o co chodzi z tymi obliczeniami ktos moze mi pomóc
bardzo bede wdzieczna moje gg 45393678
21 kwi 17:37
krystek:
21 kwi 17:41
21 kwi 17:42
Marta: nic nie mam prócz tych zadań dostałam tylko to do zrobienia i nic wiecej:(
22 kwi 13:27
Marta: i kompletnie tego nie rozumiem pierwszy raz mam taki problem z matmą zawsze na 4 jechałam a
teraz nie wiem czy wgl to zaliczę mam czas do ptk żeby to zrozumieć inaczej leże
22 kwi 13:30
Kaja: Marta a popatrzyłaś na tego linka co wyżej? wejdź tam i przeczytaj definicje.
22 kwi 13:31
wredulus_pospolitus:
Marto ... masz podany link do definicji i wartości funkcji trygonometrycznych
które powinnaś znać NA PAMIĘĆ

przyzwyczaj się −−− skończyło się prowadzenie za rączke małego dziecka ... powoli sama musisz
zacząć sięgać po wiedzę i 'kombinować'
22 kwi 13:31
Marta: czyli np w 3 zadaniu mam zamiast np 30 stopni podstawic 1/2

i tak wszedzie tak

i później
jakoś to obliczyć?
22 kwi 13:36
22 kwi 13:37
Kaja: | | 1 | |
czyli ta |
| za sin300 trzeba podstawić |
| | 2 | |
22 kwi 13:37
Marta: Kaja czy możesz mi rozwiązać jeden przykład żebym wiedziała jak zrobić resztę nie chce
wszystkiego bo mi nie chodzi o to by ktos to za mnie zrobił tylko o zrozumienie tego
22 kwi 13:40
Kaja: a)(cos450−cos300)*(cos450+cos300)=(√22−√32)*(√22+√32)=
=(√22)2−(√32)2=24−34=−14
22 kwi 13:44
Marta: bardzo Ci dziękuję myślę że sobie poradzę z resztą. jeżeli zrobie to je tu wstawie i byłabym
wdzięczna jakbyś mogła mi je tylko sprawdzis i ewentualnie zwrócić uwagę na moje błedy
22 kwi 13:53
Kaja: to czekam
22 kwi 13:55
Marta: | | 1 | |
b)18* sin300 *tg300:(cos300 * tg600)= 18* |
| * √3 przez 3 : (√3 przez 2 * √3) |
| | 2 | |
dalej utknęłam
22 kwi 14:05
Marta: | | 1 | |
b)18* sin300 *tg300:(cos300 * tg600)= 18* |
| * √3 przez 3 : (√3 przez 2 * √3) =9*√3 |
| | 2 | |
przez 3 : (
√3 przez 2 *
√3) = 3
√3 :2 dobrze?
22 kwi 14:10
wredulus_pospolitus:
zapisz to 'po ludzku' korzystaj z funkcji U
| | 1 | |
U {1} {√2} (ale bez spacji pomiędzy) |
| |
| | √2 | |
22 kwi 14:13
Kaja: | | 1 | | √3 | | √3 | | 18 | | √3 | | 3 | | 18√3 | | 3 | |
18* |
| * |
| :( |
| *√3)= |
| * |
| : |
| = |
| : |
| = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 18√3 | | 2 | | 36√3 | |
= |
| * |
| = |
| =2√3 |
| | 6 | | 3 | | 18 | |
22 kwi 14:13
Marta: | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
c) 4* |
| * |
| −√3przez 2*√3przez 2=4− |
| =4−1 |
| =2 |
| inaczej nie |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
wiem jak to zrobic czuje ze zle jest
22 kwi 14:31
Marta: | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
c) 4* |
| * |
| −√3przez 2*√3przez 2=4− |
| =4−1 |
| =2 |
| inaczej nie |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
wiem jak to zrobic czuje ze zle jest
22 kwi 14:31
22 kwi 14:33
22 kwi 14:36
Kaja: | | 3 | | 3 | | 1 | |
oj tam faktycznie powinno być |
| . czyli 1− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
22 kwi 14:36
Marta: d)2*(√3 przez 3−P{2} przez 2)*(√2przez2−√3przez3) a dalej bo wszystko zle robie nie
zrozumiem chyba tego tak szybko
22 kwi 14:36
Marta: czyli jak dokładnie powinno byc w "c" bo juz nie wiem jak zapisac to w calosci
22 kwi 14:38
22 kwi 14:41
Kaja: | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
dobrze podstawiłaś i dalej zapisz =4* |
| − |
| =1− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
22 kwi 14:42
Marta: okey dzieki wielkie a co dalej z tym "d"
22 kwi 14:43
Marta: Jezeli jesteście z pomorza to wisze wam Duże piwo jak macie ochote
22 kwi 14:44
krystek: Zamiast piwa zabierz sie za pracę, to dla mnie bedzie nagrodą ,że wkład pracy nie poszedł na
marne.
d) zapisz poprawnie , z lewej strony masz instrukcję zapisu.
22 kwi 14:57
Marta: nie no praca bedzie musze to zrozumiec i posiedziec nad tym sporo czasu no wlasnie niektórych
przykladów nie moge zapisac poprawnie
22 kwi 15:00
Marta: | | √3 | | √2 | | √2 | | √3 | |
2*( |
| − |
| )*( |
| − |
| ) teraz ktoś pomoże ? |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
22 kwi 16:02
krystek: Teraz zapisałaś poprawnie
22 kwi 16:04
Marta: a mozesz mi wytłumaczyć skąd jest to −2 i cała reszta bo akoś nie wiem skad to sie wzieło
22 kwi 16:12
krystek: Z drugiego nawiasu wyłączyłam "−" przed nawias i otrzymałam kwadrat wyrażenia , a teraz dalej
licz lub
Wymnażaj" nawias przez nawias"
22 kwi 16:14
Marta: | | √3 | | √3 | |
a skąd jest |
| skoro mam w przykladzie |
| ? |
| | 2 | | 3 | |
22 kwi 16:16
karola : 18*sin 30*tg 30 : (cos 30 * tg 60 ) pomocy !
1 paź 18:12
1 paź 18:14
karola : Podstawiłam i nie wychodzi

powinno wyjść pierwiastek z 3
1 paź 18:18
Basia: napisz jak liczysz; zobaczymy
1 paź 18:19
karola : zabardzo nie moge się tu połapać jak co się wstawia , jestem 1 raz na tej stronie
1 paź 18:20
karola : a jak powinno wyjść coś takiego √3*1/2
1 paź 18:23