Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie każdego punku z osobna.
Iza: Określ, dla jakich x wyrażenia mają sens:
a) x+5 / x−2
b) 4x+1 / 3x−2
c) 2x+3 /x2−1
d) x+4/x2+1
e) x2+5/x2+x
f) x2+2/(2x−3)(4x+1)
g) x2+4x+4/x2−6x+9
h) (x+2)(x−1)/x2+x+3
i) x2+10x+25/x2−8x+7
j )x−8/x3+2x2−5x−10
19 kwi 17:10
panteon: mianownik musi być różny od zera
19 kwi 17:12
Mateusz: Wszedzie jesli dobrze widze masz funkcje wymierne wiec zapraszam do lektury:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html
i prob rozwiazania swoich przykładów
| | 4x+1 | | 2 | | 2 | |
pokaze ci na b) |
| wiec 3x−2≠0 => x≠ |
| zatem D=R/{ |
| } |
| | 3x−2 | | 3 | | 3 | |
19 kwi 17:15
Iza: Może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać ten podpunkt d) ?
to będzie (x−1)(x−1)=0
i później określić dziedzinę?
19 kwi 18:02
panteon: x2+1=0
x2=−1
nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych więc dziedziną jest całe R
19 kwi 18:04
Iza: a podpunkt e) jak rozwiązać?
19 kwi 18:12
panteon: x przed nawias
19 kwi 18:14
Iza: x(x−x)=0
tak?
19 kwi 18:23
Iza: x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 i x=−1
Może ktoś wytłumaczyć skąd wzieło się 0 i −1 ?
19 kwi 18:32
panteon: a*b=0 ⇒albo a=0 albo b=0 w tym wypadku a= x ; b=x+1
19 kwi 18:34
Iza: Nie rozumiem
19 kwi 18:42
panteon: x(x+1)=0 więc x=0 lub x+1=0 → x=−1
19 kwi 18:46
Damian: Jeśli masz x2+x=0
wyciągasz x przed nawias wtedy x(x+1)=0
z tego wynika że x=0 lub x+1=0
ostatecznie x=0 lub x=−1
D x należy R\{−1;0}
19 kwi 18:48
Damian: j )x−8/x3+2x2−5x−10
x3+2x2−5x−10=0
x2(x+2)−5(x+2)=0
(x2−5)(x+2)=0
(x−√5)(x+√5)(x+2)=0
x=√5 lub x=−√5 lub x=−2
D: x należy do R\{−√5.−2,√5}
19 kwi 18:50
Iza: Powiedzcie mi gdzie zrobiłam błąd w podpunkcie g)
wyliczyłam delte i wyszło zero
a=1, b=−6,c=9
Δ=b2−4ac=−6−4*1*9=36−36=0
19 kwi 22:05
bezendu:
Powiedz po co liczyć Δ jak można zauważyć wzór skróconego mnożenia

(a−b)
2
a=x b=3
(x−3)
2≠0
D
f=ℛ\{3}
19 kwi 22:17
Krzysiek : Pani Izo. A nie zrobila Pani nigdzie bledu . Delta =0 czyli bedzie pierwiastek podwojny
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html popatrz dobrze i go wylicz z podanego tam wzoru . Czyli dziedzina to zbior liczb
R\{3}
A teraz zobacz na to x
2−6x+9 =(x−3)
2 ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
to jesli x
2−6x+0=0 mozemy zapisac ze (x−3)
2=0 to z tego x−3=0 to x=3
Jak wiec Pani widzi delta moze byc dodatnia , ujemna , ale takze moze rownac sie 0
19 kwi 22:20
Iza: Nie mówcie mi Pani bo ja tego nie lubie. Iza wystarczy.
19 kwi 22:23
Iza: Dziękuje za tak dokładne wytłumaczenie.
19 kwi 22:26
Iza: Dlaczego w podpunkcie h) wyjdzie w dziedzinie zbiór liczb rzeczywistych?
19 kwi 23:01
Jolanta : mianownik nie może =0 a w tym przypadku obojętnie jaką liczba będzie x mianownik nigdy nie
będzie =0 będzie większy od 0
19 kwi 23:15
Iza: Δ=b2−4ac=12−4*1*3=1−12=−11
taka mi wyszła delta w tym podpunkcie h) co tu jest źle?
19 kwi 23:35
Iza:
20 kwi 10:22
Iza: Prosze powiedzcie mi gdzie jest błąd w tym podunkcie h)
20 kwi 10:49
Kaja: delta wyszła dobrze
20 kwi 10:54
Iza: j )x−8/x3+2x2−5x−10
x3+2x2−5x−10=0
x2(x+2)−5(x+2)=0
dotąd rozumiem,ale dalej nie. wytłumaczy mi ktoś to?
(x2−5)(x+2)=0
(x−√5)(x+√5)(x+2)=0
x=√5 lub x=−√5 lub x=−2
czemu jest w nawiasie (x2−5)(x+2)=0 ?
20 kwi 15:52
Iza: Prosze pomóżcie mi to rozszyfrować...
20 kwi 16:42
krystek: który to wyjściowy przykład?
20 kwi 17:13
Krzysiek : Pani Izo. Jednym z dzialan na liczbach rzeczywistych jest rozdzielnosc mnozenia wzgledem
odejmnowania czyli dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b c a*(b−c)=a*b−a*c
To teraz wroc do 3 linijki swojego zapisu i tam masz x
2(x+2)−5(x+2) =0 a to jest rownowazne
zapisowi ze (x+2)(x
2−5)=0 wedlug tego zapisu co jest wyzej
Popatrz na ten wzor a(b−c)=a*b−a*c nasze a=(x+2) b=x
2 oraz c=5 zobacz co
zrobilismy
Wyciagnelismy wspolny czynnik (a) przed nawias czyli (x+2) a w drugim nawiasie
zostalo(b−c) czyli ( x
2−5)
Oczywiscie prawdziwa jest tez rozdzielnosc mnozenia wzgledem dodawania czyli dla dowolnych
liczb a b i c a*(b+c)=a*b+a*c
Mamy np tak x
3(x+4)+8(x+4) to zgodnie z tym co napisalem jest to rownowazne zapisowi
(x+4)(x
3+8) . Warto to zapamietac

.
20 kwi 17:48
Krzysiek : Dzien dobry Krystek.
20 kwi 17:52
krystek: Witaj Krzysiek

.
20 kwi 17:57