Rozłóż wielomiany na czynniki:
Bezradny: a) W(x)=x3−4x2−5x+20
b) W(x)=x3−5x2−3x+15
c) W(x)=5x3−6x2+x
19 kwi 10:52
Dominik: a) = x2(x − 4) − 5(x − 4) = (x − 4)(x2 − 5) = (x − 4)(x − √5)(x + √5)
b) = x2(x − 5) − 3(x − 5)
dokoncz jak a)
c) = x(5x2 − 6x + 1)
policz Δ i rozloz dalej na czynniki liniowe sam
19 kwi 11:03
Bezradny: Mógłby mi ktoś to bardziej wyjaśnić

?, bo jestem trochę zmieszany.
19 kwi 11:11
Dominik: wszystko co tutaj robilem to wylaczanie wspolnego czynnika przed nawias.
np: a + ab = a(1 + b), chyba jasne?
w b) masz teraz taka sytuacje
ab − cb
nalezy wylaczyc wspolny czynnik b przed nawias
b(a − c)
19 kwi 11:20
Dominik: a w c) musisz po prostu zamienic postac ogolna funkcji kwadratowej na iloczynowa. to chyba
umiesz zrobic.
19 kwi 11:20
Bezradny: Okej dziękuje
19 kwi 11:22
19 kwi 11:25
19 kwi 11:27