help plis !
agatrix: ile wynosi x w logarytmie proszę o pomoc

!
log
x= 1+log18−log3
log
x= log32+log5−1
17 kwi 17:37
17 kwi 17:42
17 kwi 17:43
Basia: spojrzę za chwileczkę; gadam przez telefon
17 kwi 17:45
agatrix: szukałam już tutaj i dalej nie czaje
log
x= log10+log18−log3 = log25 −−−> to jak obliczyc to x ?
tak samo z log
x= log32+log5−log10= log27
wiec x=2 i x=3
17 kwi 17:48
agatrix: dobrze myśle ?
17 kwi 17:57
Basia:
| | 10*18 | |
logx = log10+log18−log3 = log |
| = log60 |
| | 3 | |
x = 60
| | 32*5 | |
logx = log32+log5−log10 = log |
| = log16 |
| | 10 | |
x = 16
17 kwi 18:00
agatrix: to czyi jak jest dodawanie to sie mnozy a gdy odejmowanie to ta częścia sie dzieli
17 kwi 18:02
Basia: tak
17 kwi 18:03
agatrix: a potrafiłabyś uprościć wyrażenie/równanie z potęgami i podstawić odpowiednie liczby ? nigdy
tego nie umiałam , a muszę obczaić bo jutro ostatni spr przed wystawieniem ocen
17 kwi 18:14
Basia: napisz to zobaczymy
17 kwi 18:15
agatrix: kurcze nigdy bym nie wpadła żeby tak zrobić te zadanko z logarytmami

dzieki
17 kwi 18:17
agatrix: hmmm a moglabym ci wysłać zdjęcie przykłądu na poczte lub bo chciałam to tu wstawić ale nie
wychodzi mi wpisywanie tymi kodami ;>
17 kwi 18:18
Basia: to zamieść np.na imageshack albo czymś podobnym
17 kwi 18:22
17 kwi 18:27
17 kwi 18:28
Basia:
no to są przecież zwykłe działania na potęgach
| | a | |
(a6−5*b(7/2)−4)2 = (a*b−1/2)2 = a2*b−1 = |
| |
| | b | |
tak samo przekształć (2) i dopiero po uproszczeniu podstawiaj
17 kwi 18:32
agatrix: a czemu tam jest b do 7/2 ? jak jest pierwiastek to nie powinno byc 7/3 ?
17 kwi 18:40
Basia:
pierwiastek 2 st. = potęga 1/2
pierwiastek 3 st. = potęga 1/3
................................
pierwiastek n−tego stopnia = potęga 1/n
n√a = a1/n
√a = 2√a = a1/2
17 kwi 18:42
agatrix: aaaaaaaaaaaa no tak to ze wzorów
dziekuje ci slicznie za pomoc
17 kwi 18:44