ZAdanie
aaa:

Wiadomo , że A=(0;3) B=(−1;0) C=(0;0). Znajdź równanie prostej w której zawiera się wysokość
trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C.
Wysokosc trojkata to odcinek AC. Wiec ze wzoru na równanie prostej wyliczam szukana prostą:
(y−3)(0−0)−(0−3)(x−0)=0
−(−3x)=0
3x=0
x=0
CZy wykonuje poprawnie te zdanie ? Moze gdzies robie błąd? Proszę o pomoc
17 kwi 16:53
politechniczny : a wysokość nie będzie czasami tak :
prosta poprowadzona z wierzchołka C do połowy boku AB
wtedy musisz policzyć połowę odcinak AB ze wzoru i potem napisać równanie prostej przechodzącej
przez 2 punkty tak mi się wydaję
17 kwi 16:58
aaa: Potrzebuje konkretow
17 kwi 17:06
17 kwi 17:10
aaa: no dobra rozmiem zadanie z podanego linku ale jak ono sie ma do mojego zadania. W moim przeciez
trzeba znalesc rownanie prostej odcinka CA − przynajmniej ja to tak rozumiem, przeciez widac
ze to trojkat a CA to jego wysokosc.. tylko ze mi nie wychodzi
17 kwi 17:16
politechniczny: skoro tak twierdzisz to napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt B i C to chyba
potrafisz
17 kwi 17:20
aaa: B=(−1,0) C=(0,0)
(y−0)(0+1)−(0−0)(x+1)=0
y=0
17 kwi 17:27
aaa: i co dalej?
17 kwi 17:32
politechniczny : i sprawdź czy w książce jest taka odpowiedź
17 kwi 17:32
aaa: nie mam ksiazki

robie te zadania z kartek ktore dostalem od korepetytora
17 kwi 17:32
politechniczny : no to masz już wyznaczoną tą prostą więc w czym problem
17 kwi 17:33
17 kwi 17:33
politechniczny : gustlik wszystko ładnie rozpisał przecież
17 kwi 17:34
aaa: dobra jutro na korepetycjach to rozkminie, dzieki za pomoc
17 kwi 17:35
Basia:
⇒politechniczny
spojrzałam, ale nie wiem o co Ci chodzi, bo podpowiedziałeś dobrze
równanie prostej AB i prostopadłej do niej prostej CD
albo
wsp.AB→ = [−1;−3]
czyli pr.CD ma równanie
−x − 3y + C = 0
0 − 0 + C = 0
−x − 3y = 0
x + 3y = 0
albo jak wolisz
y = −13x
17 kwi 17:55
politechniczny : czyli miałem racje wysokość trzeba było tak policzyć a nie tak jak to zrobił aaa
17 kwi 17:58
Basia: oczywiście; przecież tam jest wyraźnie napisane
"Znajdź równanie prostej w której zawiera się wysokość trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka
C."
17 kwi 18:07