geometria analityczna
Gloksa: Wiadomo , że A=(0;3) B=(−1;0) C=(0;0). Znajdź równanie prostej w której zawiera się wysokość
trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C.
Dziękuję za pomoc. ; )
12 mar 23:24
Gustlik: Współczynnik kierunkowy podstawy:
| | yB−yA | | 0−3 | |
a1= |
| = |
| =3 |
| | xB−xA | | −1−0 | |
Współczynnik kierunkowy wysokości:
Równanie wysokości:
podstawiam współrzędne C=(0, 0)
b=0
12 mar 23:55
Gloksa: Dziękuję.
13 mar 14:21
D.J: Innym sposobem się nie da ?
10 kwi 23:24
pigor: ..., co

sposób Guru ci się

nie podoba

, prawdę mówiąc,
mnie też, no to proponuję (choć nie wiem, czy jesteś na to gotowy np. tak :
AB
→=[−1,−3]=−[1,3] i C= (0,0) ⇒ x+3y+C=0 i 0+3*0+C=0 ⇒
⇒ C=0 i
x+3y=0 − szukane
równanie wysokości w postaci ogólnej . ...
10 kwi 23:42