wielomian
Michelle: Suma kwadratów pierwiastków wielomianu w(x)= ax3 − 6ax2 + (5a+6)x − 6 jest równa 14 . Wyznacz
parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli współczynniki są liczbami całkowitymi.
wielomian dzieli się przez (x−1) pierwiastkiem jest 1
w(x)= ax3 − 6ax2 + (5a+6)x − 6
w(x)= ax3 − 6ax2 + 5ax+6x− 6
w(x)= ax3 − ax2 −5ax2 + 5ax+6x− 6
w(x)= ax2(x−1)− 5ax(x−1)+6(x−1)
w(x)= (x−1) (ax2+5ax+6)
wiem że to nalezy policzyć z wzorów wietta
x12+x22+332=14
x12+x22+1=14
x12+x22=13
(x1+x2)2 − 2x1x2
Pytanie brzmi czy ktoś dałby rade pomóc mi przy tym zdaniu i wytłumaczyłby mi jak je rozwiązać
?
Bardzo proszę o pomoc
15 kwi 09:36
aniabb: i dalej
| | −b | | −5a | |
x1+x2 = |
| = |
| = −5 |
| | a | | a | |
więc
a=1
15 kwi 09:56
15 kwi 09:57
Michelle: ooo dziękuję za dobrą radę

ze złej perspektywy spojrzałam na to
15 kwi 09:59