W okrag o srodku O i promieniu 4 wpisano czworokat ABCD w ktorym IABI=IBCI oraz
IkABCI=120.stosunek pola trojkata ADB do pola trojkata DCB wynosi3:1. Oblicz obwod i pole
czworokata ABCD∅,przepraszam za niewyrazny rysunek od dolu musi być ADCB
https://matematykaszkolna.pl/strona/872.html
a=4 bo ΔABC ~ ΔASC
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html
b2=42+42−2*4*4*cos120°
b2=42+42−2*4*4*(−1/2)
b2=16+16+16=48
b=4√3
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
| a*x*d | 4*x*d | x*d | ||||
3P= | = | = | ||||
| 4R | 4*4 | 4 |
| a*y*d | y*d | |||
P= | = | |||
| 4R | 4 |
| y*d | x*d | |||
3* | = | |||
| 4 | 4 |
| 4*4*4√3 | 4√3/7*12√3/7*4√3 | 64√3 | ||||
Pole = | + | = 4√3+12*3/7 * √3 = | ||||
| 4*4 | 4*4 | 7 |