:)
Matfizołka: Jeśli wiesz, że x+y=3 i x3+y3=9, oblicz wartosć wyrazenia 4x2y2
14 kwi 18:30
wielomian :
hmm
y=3−x
x3+(3−x)2=9 rozwiąż to
14 kwi 18:33
kylo1303: x3+y3=9 → (rozłóż ze wzoru i skroc) x2 − xy + y2=3
(x+y)2 −3xy=3
xy=2
4x2y2=(2xy)2=16
14 kwi 18:34
Matfizołka:
(x+y)2 −3xy=3
xy=2
a to jak wyszło?
14 kwi 18:42
kylo1303: x2 +y2 −xy=3 moge zapisac tak:
x2 + y2 +2xy −3xy=3 teraz wzor skroconego mnozenia
(x+y)2 −3xy=3
9 − 3xy =3
3xy=6
xy=2
14 kwi 18:50
lolek: Oblicz x3−1/x3, jeżeli x−1/x=2
6 paź 13:50
wredulus_pospolitus:
lolek ... naucz się albo pisać ułamki na tej stronie ... albo używania nawiasów
6 paź 13:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| x−1 | | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = 1 − |
| = (z treści zadania) = 2 ... czyli |
| = −1 |
| x | | x | | x | | x | | x | |
czyli x = −1
6 paź 13:54
6 paź 13:55
6 paź 14:22
lolek: | | 1 | | 1 | |
Prosiłbym o rozpisanie tego równania  x 3− |
| jeżeli x− |
| =2 |
| | x3 | | x | |
6 paź 14:35
6 paź 16:27
lolek: Dzięki zrozumiałem jak to sie liczy

6 paź 17:29
rychu: | | n(n−3) | |
Liczba przekatnych wielokata o n wierzcholkach wyraza sie wzorem |
| wielokat wypukly |
| | 2 | |
ma 75 przekatnych. oblicz ilosc bokow
14 paź 13:51