| 16 | ||
(sinα+cosα)2= | ||
| 9 |
| 16 | ||
sin2α+2sinαcosα+cos2α= | ||
| 9 |
| 16 | ||
1+2sinαcosα= | ||
| 9 |
| 7 | ||
2sinαcosα= | ||
| 9 |
| 7 | ||
sinαcosα= | ||
| 18 |
| 4 | 7 | 4 | 11 | |||||
sin3α+cos3α=(sinα+cosα)(sin2α−sinαcosα+cos2α)= | *(1− | )= | * | = | ||||
| 3 | 18 | 3 | 18 |
| 22 | ||
= | ||
| 27 |
| 4 | ||
sinx+cosx= | /2 | |
| 3 |
| 16 | ||
sin2x+cos2x+2sinxcosx= | ||
| 9 |
| 16 | ||
1+2sinxcosx= | ||
| 9 |
| 7 | ||
2sinxcosx= | ||
| 9 |
| 7 | ||
sinxcosx= | ||
| 18 |
| 4 | ||
sinα+cosα= | ||
| 3 |
| 4 | ||
sinα+cosα= | /()2 | |
| 3 |
| 16 | ||
sin2α+2sinαcosα+cos2α= | ||
| 9 |
| 16 | ||
1+2sinαcosα= | /*9 | |
| 9 |
| 7 | ||
sinαcosα= | ||
| 18 |
| 4 | 7 | |||
Masz dane: sinα+cosα= | i sinαcosα= | − podstaw to do (1), będziesz miał odpowiedź. | ||
| 3 | 18 |