Nadal walczę z zadaniami i mam kilka wątpliwości... prosiłabym o sprawdzenie i ewentualne
podpowiedzi
1. Wyznacz miejsca zerowe funkcji y=x+4
0=x+4
x=−4
2. Napisz wzór funkcji kwadratowej o współczynnikach a=3, b=−5, c=9
y= 3x2 −5x +9
3. Rozwiąż |x−3|=5, |x−2|=4 TEGO NIE PAMIĘTAM (JAKAŚ PODPOWIEDŹ?)
4. Przedstaw w postaci kanonicznej y=x2 + 5x + 6 Z TYM TEŻ MAM PROBLEM
| −b | −Δ | |||
p= | , q= | i podstaw do wzoru | ||
| 2a | 4a |
bardzo dziękuję za pomoc
Mam jeszcze pytanie z innej beczki...
Ile miejsc zerowych może mieć funkcja i od czego to zależy?