matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jaki to trójkąt
martuska13041990:
Wyznacz równania prostych w których zawarte sa boki trójkąta o wierzchołkach A=(0,0), B=(8,6) C=(−6,8). czy jest to trojkat prostokatny?
11 kwi 11:46
aniabb:
wstaw do wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
tak jest prostokątny
11 kwi 11:53
aniabb:
prAB y=
6
8
x prAC y= −
8
6
x pr BC −
1
7
x +1
1
7
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
6
−8
*
= −1 tak prostopadłe
8
6
11 kwi 11:56