konieczna pomoc
nerson 48: Naszkicuj wykres
x3−2x=6√3x2+2x=6
10 kwi 23:45
nerson 48: na gorze jest x3−2x=6
do √3X2+2x−6
10 kwi 23:46
nerson 48: * √3x3+2x−6 poprawka
10 kwi 23:47
Ajtek:
Czy tak to wygląda
11 kwi 00:00
nerson 48: na gorze +6 zamiast =6
11 kwi 00:02
Ajtek:
| | x3−2x+6 | |
Czyli y= |
| |
| | √3x2+3x−6 | |
11 kwi 00:04
nerson 48: tak jest
11 kwi 00:06
Ajtek:
A to jest SZKOŁA ŚREDNIA
11 kwi 00:07
nerson 48: a co za trudne na szkole srednia ?
11 kwi 00:12
Ajtek:
A przebieg zmienności funkcji był
11 kwi 00:13
Ajtek:
Nie po polsku napisałem

.
Czy miałeś przebieg zmienności funkcji
11 kwi 00:16
nerson 48: z tego co wiem to dol mam zrobic na zasadzie 3x2+3x−6<0
obliczyc x1 , x2 narysowac funkcje kwadratowa ... dalej nie mam pojecia o co chodzi
11 kwi 00:16
nerson 48: >= 0 *
11 kwi 00:17
Ajtek:
No to mamy rozmycie.
Mianownik ma wyglądać tak:
√3x2+3x−6 czy √3x2−2x−6
11 kwi 00:21
nerson 48: dostalem przyklad spisany z kartki wiec szczerze mowiac nie mam pojecia : (
prosze, zrob tak jak uwazasz ze bedzie sie zgadzalo
11 kwi 00:24
Ajtek:
Wg tego co piszesz, to masz ustalic dziedzinę funkcji.
Wartość mianownika nie może byc równa 0, a mając pierwiastek parzystego stopnia w mianowniku,
to mianownik musi być większy od zera. Zatem, jeżeli masz w mianowniku: √a to a>0, czyli
liczba pod pierwiastkiem.
11 kwi 00:35
Ajtek:
większa od zera.
Za szybko wysłąłęm.
11 kwi 00:35
nerson 48: no i licze delte i x1 x2 z mianownika prawda ?
a z gora ?
11 kwi 00:36
Ajtek:
Góra Ciebie nie interesuje przy ustalaniu dziedziny, jeżeli nie masz pierwiastka w liczniku
11 kwi 00:40
Ajtek:
Na przyszłośc, pisz całą treść zadania

Nie lubimy się domyślać, o co chodzi w zadaniu
11 kwi 00:41
nerson 48: to juz nic kompletnie nie rozumiem
co robie z mianownikiem a co robie z licznikiem ?
"łopatologicznie" jak do gamonia po kolei ( moze wtedy sie naucze)
11 kwi 00:44
Ajtek:
To nie dzisiaj. Ja znikam spać.
Poszukaj tutaj
22, i dalej
1656.
11 kwi 00:49