Punkt A
BlackBetty: Punkt A=(−
√2,6) należy do prostej o równaniu
A:y=
√2x+2 B:b=−1/5(jedna piąta) C:y=−
√2x+6 D:y=
√2x+8
POMOCY

Proszę o szybką odpowiedź
9 kwi 18:40
krystek: Proszę szybko podstawić x=−√2 za y=6 i zobaczyć , na której prostej lezy ten punkt
9 kwi 18:43
BlackBetty: nic mi nie wychodzi z tego

Jak możesz to napisz. plisss
9 kwi 18:47
9 kwi 18:50
krystek: Zapisz sprawdzę . A)6=√2*(−√2)+2
D:
9 kwi 18:50
krystek: @Osxx teraz rozumiesz nasze uwagi.
9 kwi 18:52
Osxx: Tiaa

Pozdrawiam!
9 kwi 18:53
BlackBetty: Dana jest prosta l o równaniu l:2x−7y+2=0. Prosta prostopadła do prostej l ma równanie:
A:y=−3/5x+1 B:y=−1/5x+1 C:y=5/3x+1 D:y=1/5x+1
a to
9 kwi 18:55
9 kwi 18:57
krystek: zapisz prostą l w postaci kierunkowej
y=ax+b
9 kwi 18:59
BlackBetty: Dzięki
9 kwi 19:00
BlackBetty: sorki ale jestem kompletna noga z matematyki

napisz mi jeśli możesz to zadanko krystek
9 kwi 19:02
Osxx: | | 2 | | 2 | |
2x−7y+2=0 ⇒ −7y=−2x − 2 ⇒ y= |
| x+ |
| |
| | 7 | | 7 | |
a
1 * a
2 = −1 / a
1
Nie wiem, czy to ja źle obliczyłem, czy złe odpowiedzi podałaś, bo równanie prostej
| | 7 | |
prostopadłej do l powinno wyglądać mniej więcej tak: y=− |
| x + b |
| | 2 | |
9 kwi 19:15