Pomocy
Marysia:
1. Wykonaj wskazane działania:
x
2 − x − 20 ≠ 0
Nie wiem jak wyliczyć ten przykład

Kto mi pomoże
8 kwi 11:41
wredulus_pospolitus:
rozłóż na czynniki:
x2+4x
x2−x−20
skróć wyrazy podobne
8 kwi 11:42
Marysia: po skróceniu to będzie 4x−x−20 tak? I co dalej?
8 kwi 11:46
aniabb: | x(x+4) | | x+1 | | x(x+1) | |
| * |
| = |
| |
| (x+4)(x−5) | | x−5 | | (x−5)2 | |
tam jest na pewno dzielenie?
8 kwi 11:54
krystek: x2−x−20=(x−x1)(x−x2) wylicz Δ=.. x1=.. i x2=...
8 kwi 11:56
Marysia: tak to jest dzielenie na pewno
8 kwi 11:57
Marysia: to który przykład jest dobry? aniabb wysłała inaczej, a krystek również.
8 kwi 11:58
aniabb: szkoda że nie widzisz że wszystkie
8 kwi 11:59
Marysia: Czyli ja mam zapisać to co Ty napisałaś i później wyliczyć Δ z tego co wysłał krystek?
8 kwi 12:00
aniabb: najpierw policz Δ
8 kwi 12:00
krystek: Marysiu , pomyśl co należy zrobić , aby skrócić . Aniabb napisała Tobie już "gotowca"
8 kwi 12:00
Marysia: Jezuu. Ja tego w ogóle nie rozumiem
8 kwi 12:03
Marysia: 1. Który wyraz ciągu an = n
2 − n −12 są równe zero?
| | 2 | | 6 | |
2. Rozwiąż nierówność: |
| + |
| =4 |
| | x+1 | | x+3 | |
3. Zbadaj czy ciąg an = 3n jest geometryczny?
Pomożecie?
8 kwi 12:06
wajdzik: Najpierw musisz wszystko rozłożyć na czynniki(wyliczyć Δ, wyciągać przed nawias), spróbój.
Najłatwiej powiedzieć, że się czegoś nie rozumie.
8 kwi 12:06
Marysia: A co mam kłamać? Gdybym rozumiała zrobiłabym sama, logiczne... Najlepiej napisać, rozłóż na
czynniki itd. Ja nie wiem nawet za co się wziąć i w tym problem
8 kwi 12:07
krystek: zad 1
an=0 ⇔n2−n−12=0 liczysz Δ i n1=.. i n2 =.. i nmusi być liczbę naturalną!
8 kwi 12:09
Marysia: podasz mi wzór na delte i x1 i x2? Bo nie pamiętam
8 kwi 12:10
wajdzik: x2+4x=x(x+4). Rozumiesz skąd się to wzięło? Wyciągnąłem "x" z jednego wyrazu oraz z drugiego.
8 kwi 12:11
8 kwi 12:11
krystek: zad 2
mnożysz wszystko przez /(x+1)(x+3) ≠0 D=R/{−1,−3}
2*(x+3)+6*(x+1)=4*(x+1)(x+3) i wylicz
8 kwi 12:12
Marysia: Dzięki aniabb
8 kwi 12:12
8 kwi 12:13
krystek: Marysiu , Ty zdajesz maturę?
8 kwi 12:13
Marysia: wajdzik do jakiego zadania to jest?
8 kwi 12:14
Marysia: nie krystek
8 kwi 12:14
Marysia: Δ = −12
8 kwi 12:17
wajdzik: Do zadania: "Wykonaj wskazane zadania".
A więc zrozumiałaś "wyciąganie x przed nawias"?
8 kwi 12:17
Marysia: Czyli w zadaniu 2 po wyliczeniu będzie: 2x+6+6x+6 = 4x + 4

?
8 kwi 12:20
Marysia: Czy ta Δ = −12 jest dobrze do zadania 1
8 kwi 12:22
wajdzik: Δ=(−1)2−4*1*(−20)=?
8 kwi 12:25
wajdzik: Nie, Twoja Δ nie jest poprawna.
8 kwi 12:25
Marysia: aaa. 79 wtedy to jest
8 kwi 12:30
Marysia: i do zadania pierwszego wystarczy wyliczyć Δ i x1 i x2 i to koniec?
8 kwi 12:31
wajdzik: nie, zwróć uwagę, że tam są dwa wyrazy ujemne.
8 kwi 12:31
Marysia: chodzi mi o zadanie : Które wyrazy ci ciągu.... o tą Δ. Jaki wynik jest
8 kwi 12:34
Marysia: to ja już nie wiem jak ja mam to zrobić
8 kwi 12:34
aniabb: Δ=1+48=49 √Δ=7
8 kwi 12:34
Marysia: skąd jest to 48

Jak tam jest an = n
2 − n − 12?
8 kwi 12:38
aniabb: Δ=b2−4*a*c = (−1)2 −4*1*(−12) = 1+48
8 kwi 12:41
Marysia: aaa no tak. Czyli x1 = −3, a x2 = 4?
8 kwi 12:47
Marysia: i to tyle do tego zadania?
8 kwi 12:47
Marysia: w zadaniu 2 jak to trzeba dalej zrobić? 2*(x+3) + 6*(x+1) = 4*(x+1)(x+3)
8 kwi 12:48
aniabb: nie x1 x2 , tylko tu n1 n2 i pamiętaj że n∊N
8 kwi 12:51
aniabb: to 2*(x+3) + 6*(x+1) = 4*(x+1)(x+3) jest ok wymnóz i wszystko na jedną stronę
8 kwi 12:52
Marysia: czyli? z godziny 12.51
8 kwi 13:12
Marysia: a jak tam dalej będzie? 2x+6+6x+6 = ?
8 kwi 13:14
aniabb: czyli wyszło Ci n1=−3 i n2=4 a ponieważ n∊N bo to są wyrazy ciągu i nie można mówić o −3
wyrazie więc zostaje tylko n=4
zatem czwarty wyraz ciągu jest równy zero
8 kwi 13:15
Marysia: aaa ok. Fajnie. a jak z tym drugim będzie?
8 kwi 13:15
aniabb:
2x+6+6x+6 = 4(x2+3x+1x+3)
8 kwi 13:16
Marysia: i teraz co?
8 kwi 13:19
Marysia: x na jedną i reszta na drugą stronę? Tylko jak ja mam to z nawiasu zrobić?
8 kwi 13:20
Marysia: 3. Zbadaj czy ciąg an = 3n jest geometryczny? A jak zrobić to?
8 kwi 13:21
aniabb: nie umiesz pomnożyć przez 4
8 kwi 13:23
Marysia: no z nawiasu będzie tak: 4x2 + 12x + 4x + 12
8 kwi 13:24
Marysia: zgadza się?
8 kwi 13:24
Marysia: czyli będzie później tak : 2x + 6 + 6x + 6 = 4x2 + 12x + 4x + 12
8 kwi 13:25
aniabb: i wszystko na jedną stronę i Δ
8 kwi 13:26
Marysia: i później: −4x2 + 2x + 6x − 12x − 4x = −6 − 6 + 12? Nie umiem minusów przesuwać
8 kwi 13:26
Marysia: jak to dokładnie powinno wyglądać na jedną stronę?
8 kwi 13:27
aniabb: dobrze
8 kwi 13:27
Marysia: to co wysłałam jest dobrze?
8 kwi 13:28
aniabb: akurat Ci się skróci więc OK ale tak samo ale wszystko
−4x2 + 2x + 6x − 12x − 4x +6 + 6 − 12 = 0
8 kwi 13:28
Marysia: i dalej co mam zrobić?
8 kwi 13:29
Marysia: po skróceniu zostanie nam tylko 4x2. I co dalej z tym zadaniem zrobić?
8 kwi 13:31
Marysia: tzn −4x2
8 kwi 13:32
aniabb: −4x2−8x=0
−4x(x+2)=0 więc x=0 lub x=−2
8 kwi 13:34
Marysia: aha to w ten sposób. Już wiem. Dzięki.
A przykład 3 pomożesz mi?
8 kwi 13:35
aniabb:
a
n=3n
a
n+1=3(n+1)=3n+3
| an+1 | | 3n+3 | | 3 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| an | | 3n | | 3n | |
nie jest geometryczny chyba że to n miało być w potędze
8 kwi 13:41
Marysia: Podaj wzór ciągu geometrycznego, jeżeli a
2 = −27 i a
5 = −8
Wzór: a
n = a
1 * q
n−1
a
2 = −27
a
5 = −8
a
5 = a
2 * q
3
−8 = −27 * q
3
q
3 = ?
Powiesz mi jak dokończyć to zadanie?
8 kwi 13:41
Marysia: oj sorki. Tak to n jest w potędze
8 kwi 13:42
Marysia: an = 3n tak to powinno wyglądać
8 kwi 13:44
Marysia: czyli jak powinno poprawnie wyglądać to 3 zadanie?
8 kwi 13:49
aniabb: to
a
n=3
n
a
n+1=3
n+1 = 3*3
n
| an+1 | | 3*3n | |
| = |
| = 3 iloraz jest stały niezalezny od n więc ciag jest |
| an | | 3n | |
geometryczny
8 kwi 13:50
aniabb: jak masz pierwiastki to q bez potęgi i q=3/2
8 kwi 13:51
Marysia: i to jest koniec wtedy zadania? I mam tą potęgę przy q wymazać?
8 kwi 13:54
aniabb: policzyć a1 = −18 i wstawić do wzoru
an=−18*(3/2)n−1 = −12*(3/2)n
8 kwi 13:57
Marysia: ? To nie jest koniec zadania? Nie wiem jak zrobić dalej.
8 kwi 14:00
aniabb: po tym co dopisałam to jest koniec
8 kwi 14:00
Marysia: aaa. To końcówki nie wiedziałabym jak zrobić. Dzięki bardzo
8 kwi 14:02
Marysia:
| | 2x+7 | |
1. Rozwiąż nierówność : |
| >3 |
| | x−4 | |
2. Oblicz sumę 15 początkowych kolejnych wyrazów ciągu liczb naturalnych.
3. Zbadaj czy ciąg a
n = 3n + 2 jest arytmetyczny.
Pomożesz?
8 kwi 14:19
aniabb: trójkę na drugą stronę
do wspólnego mianownika
8 kwi 14:21
Marysia: czyli?
8 kwi 14:23
Marysia: wspólny mianownik to będzie (x−4)(x+4)?
8 kwi 14:23
Marysia: bez x+4
8 kwi 14:24
Marysia: i jeszcze mam jedno zadanie:
| | 2x+3 | | x−4 | |
4. Wykonaj wskazane działanie: |
| : |
| |
| | x−y | | x−y | |
8 kwi 14:26
8 kwi 14:28
Marysia: To będzie: U{2x+7}(x−4}−3<0?
8 kwi 14:28
Marysia: i to tyle w 4 zadaniu?
8 kwi 14:29
aniabb: w 4. tak
8 kwi 14:30
8 kwi 14:31
Marysia: a jak robimy ten pierwszy? Dobrze do tej pory zrobiłam czy nie?
8 kwi 14:31
8 kwi 14:33
aniabb:
dalej
(−x+19)(x−4)<0
x∊(−
∞;4)u(19;
∞)
8 kwi 14:33
Marysia: nie wiem co dalej i czy to jest w ogóle dobrze
8 kwi 14:33
aniabb: dobrze ale − − 12 to +12
muszę iść powodzenia
8 kwi 14:34
Marysia: a no tak. Szkoda, ale dzięki za pomoc
8 kwi 14:41
krystek: A masz pytania?
8 kwi 14:41
Marysia:
2. Oblicz sumę 15 początkowych kolejnych wyrazów ciągu liczb naturalnych.
3. Zbadaj czy ciąg an = 3n + 2 jest arytmetyczny.
8 kwi 14:43
Marysia: Tak. Mam jeszcze zadania do zrobienia. Pomożesz Ty?
8 kwi 14:43
8 kwi 14:47