Pilne
Marysia:
2. Oblicz sumę 15 początkowych kolejnych wyrazów ciągu liczb naturalnych.
3. Zbadaj czy ciąg an = 3n + 2 jest arytmetyczny.
Kto pomoże

8 kwi 14:42
krystek: 2?Od ilu? jakich liczb? jeżeli od 1 to mamy:
a
1=1 a
2=2 ⇒r=1 i liczysz
8 kwi 14:45
vitek1980: 1)jeśli zakładamy, że N={1,2,...}
| | 1+15 | |
to 1+2+3+...+15= |
| *15=... |
| | 2 | |
2) a
n+1−a
n = 3(n+1)+2−(3n+2) = 3n+3+2−3n−2 = 3 − const.
zatem c. jest arytmetyczny
8 kwi 14:45
krystek: an+1−an=[3(n+1)+2]−(3n+2)=
8 kwi 14:46
Marysia: w tym pierwszym wychodzi 120?
8 kwi 14:54
krystek: Tak
8 kwi 14:56
Marysia: to już zrobiła. Mam podobne kolejne zadanie: 1. Oblicz sumę 10 początkowych kolejnych wyrazów
ciągu liczb naturalnych.
I ja zrobiłam tak:
N={1,2,3...}
| | 1+10 | |
1+2+3+...+10 = |
| *10=55 |
| | 2 | |
Dobrze to jest?
8 kwi 15:00
Marysia:
1. Wyznacz a1 ciągu arytmetycznego mając dane a4 = 3 i r = 4
8 kwi 15:03
krystek: an=a1+(n−1)*r wylicz! stąd a4=..
8 kwi 15:05
krystek: 15:00 też dobrze
8 kwi 15:06
Marysia: fajnie dzięki.
8 kwi 15:09
Marysia: jak ja mam to wyliczyć?
8 kwi 15:09
Marysia:
1. Czy ciąg an = 2n jest geometryczny? Odpowiedź uzasadnij.
8 kwi 15:13
krystek:
| | 2n+1 | | 2n*21 | |
i teraz |
| = |
| =2 c jest geom |
| | 2n | | 2n | |
Możesz na "pieszo " sprawdzić a
1=2 a
2=4a
3=8
8 kwi 15:18
Marysia: a TAMTO ZADANIE?
8 kwi 15:37
Marysia: 1. Wyznacz a1 ciągu arytmetycznego mając dane a4 = 3 i r = 4
8 kwi 15:45
krystek: 15:05 masz napisane.
8 kwi 16:43
Marysia: jak ja mam to wyliczyć

?
8 kwi 17:31