matematykaszkolna.pl
liczby rzeczywiste Kostek: Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki,a ich suma jest równa s=56. Znajdź te liczbę nie chce gotowca tylko wskazówkę jak to policzyć emotka jeśli ma 4 dzielnik to a+b+c+d=56 ale tak chyba nie można zapisać
6 kwi 23:03
Dominik: zauwaz, ze jednym z dzielnikow musi byc 1 oraz ta liczba. a + b + c = 55 ab = c a + b + ab = 55 dalej kombinuj, pisz jak trzeba dalej pomoc. emotka
6 kwi 23:07
Kostek: nadal nie wiem
6 kwi 23:10
Dominik: pomoc?
6 kwi 23:10
Kostek: tak emotka
6 kwi 23:11
ciekawski: na przyklad wyciągnij a przed nawias
6 kwi 23:14
Dominik: trzeba bedzie zgadywac te liczby, a najlatwiej jest gdy mamy je w postaci iloczynu. niepotrzebnie usunalem jedynke po obu stronach. a + b + ab + 1 = 56 (a + 1)(b + 1) = 56 teraz dasz rade?
6 kwi 23:14
Dominik: 56 = 7 * 23
6 kwi 23:15
ciekawski: "nie chce gotowca tylko wskazówkę jak to policzyć"
6 kwi 23:18
Kostek: tak teraz już sobie poradzę dziękuje emotka
Dominik: warto jeszcze zauwazyc, ze a i b musza byc liczbami pierwszymi, jesli maja byc dokladnie 4 dzielniki. teraz juz chyba jak z gorki.
Kostek: a skąd wynika ta zależność, że muszą być liczbami pierwszymi ?
6 kwi 23:24
Dominik: bo gdybys znalazl jakas liczbe a zlozona to mialbys wiecej niz 4 dzielniki: 1, szukana liczba, b, czynniki a. zatem musza byc to liczby pierwsze.
6 kwi 23:30
Kostek: czyli rozłożyć 56 na czynniki
6 kwi 23:36
Dominik: tak. zrobilem to w poscie 23:15. znajdz takie liczby pierwsze ktore po zwiekszeniu o 1 sa czynnikami 56
6 kwi 23:40
Dominik: nastepnie podstaw do rownania c = ab i sprawdz czy a + b + c = 55
6 kwi 23:41
Dominik: sa czynnikami 56 i daja w iloczynie 56*
6 kwi 23:41
Kostek: Dominik już znalazłem na forum https://matematykaszkolna.pl/forum/189922.html ale i tak dziękuję za poświęcony czas emotka
6 kwi 23:44
Dominik: moja metoda wydaje mi sie lepsza − mniej zgadywania. gdybysmy nawet rozpatrzyli wszystkie mozliwosci to jest ich mniej, poniewaz z czynnikow 56, ktore po zmniejszeniu o 1 daja liczbe pierwsza mamy tylko 4, 8, 14. jesli sprawdzimy jako pierwsze 8 to otrzymamy 56/8 = 7 − po zmniejszeniu o 1 nie daje liczby pierwszej, czyli odpada. pozostaja 2 mozliwosci, ktore sa szukanymi liczbami. o wiele mniej kombinowania.
6 kwi 23:53
Dominik: polecam zerknac jeszcze na zadanko, ktore ci zaproponowalem w innym temacie. https://matematykaszkolna.pl/forum/196860.html
6 kwi 23:55
Dominik: co prawda inny dzial matematyki, ale tez pokazuje, ze w matematyce czesto wystarczy cos sprytnie wykombinowac, a liczenia nie bedzie prawie w ogole.
6 kwi 23:56
Kostek: ok chętnie zerknę emotka
6 kwi 23:59
Kostek: @Dominik Twoja metoda jest jednak lepsza jak przeliczałem to bardzo dużo było liczb do sprawdzenia szkoda czasu na maturze na to emotka ale takie zadania raczej na maturze się nie pojawiają..
7 kwi 00:02
Dominik: skad wiesz, ze sie nie pojawi? jak najbardziej moze byc.
7 kwi 00:05
Kostek: przeglądając arkusze częściej spotykam zadania z funkcji kwadratowej−parametr,prawdopodobieństwo, rozwiąż równanie−trygonometria, jakaś nierówność z wartością bezwzględną, planimetria no i plus jakiś dowód ale z takim zadaniem się jeszcze nie spotkałem
7 kwi 00:08
Dominik: i jak ci idzie to zadanko z geometrii? probowales cos? emotka
7 kwi 00:18
Kostek: nie nie próbowałem na razie skupiam się na zbiorze kiełbasy chcę jak najszybciej przerobić, a poza tym trygonometria to moja pięta achillesa
7 kwi 00:20
Dominik: to zamieszcze rozwiazanie dla potomnych.
 1 
z tresci zadania wiemy, ze P = a2 − (b − c)2. wiadomo rowniez, ze P =

bcsinα. zatem
 2 
1 

bcsinα = a2 − b2 − c2 + 2bc
2 
z tw cos a2 = b2 + c2 − 2bccosα
 1 
wystarczy dodac te rownania i pomnozyc razy

by otrzymac
 bc 
1 

sinα = 2 − 2cosα
2 
dalej zadanie nie powinno sprawiac problemow. bedzie jeden pierwiastek, ktory nalezy odrzucic, bo dla takiego kata α nie istnieje trojkat. 7 pkt za cos takiego! emotka
7 kwi 00:27
Eta: 7pkt za pomysł........ "wiadomo" ( ale nie każdemu emotka
7 kwi 00:29
Dominik: e tam pomysl. juz w gimnazjum ucza, ze jak w ukladzie rownan sa przeciwne wspolczynniki to nalezy rownania dodac. a ze trzeba uzyc tw cos i wzoru na pole z sinusem to chyba kazdy wie.. (no bo jak inaczej?)
7 kwi 00:31