liczby rzeczywiste
Kostek: Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki,a ich suma jest równa s=56. Znajdź te liczbę

nie chce gotowca tylko wskazówkę jak to policzyć

jeśli ma 4 dzielnik
to a+b+c+d=56 ale tak chyba nie można zapisać
6 kwi 23:03
Dominik: zauwaz, ze jednym z dzielnikow musi byc 1 oraz ta liczba.
a + b + c = 55
ab = c
a + b + ab = 55
dalej kombinuj, pisz jak trzeba dalej pomoc.
6 kwi 23:07
Kostek: nadal nie wiem
6 kwi 23:10
Dominik: pomoc?
6 kwi 23:10
Kostek: tak
6 kwi 23:11
ciekawski: na przyklad wyciągnij a przed nawias
6 kwi 23:14
Dominik: trzeba bedzie zgadywac te liczby, a najlatwiej jest gdy mamy je w postaci iloczynu.
niepotrzebnie usunalem jedynke po obu stronach.
a + b + ab + 1 = 56
(a + 1)(b + 1) = 56
teraz dasz rade?
6 kwi 23:14
Dominik: 56 = 7 * 23
6 kwi 23:15
ciekawski: "nie chce gotowca tylko wskazówkę jak to policzyć"
6 kwi 23:18
Kostek: tak teraz już sobie poradzę dziękuje
6 kwi 23:18
Dominik: warto jeszcze zauwazyc, ze a i b musza byc liczbami pierwszymi, jesli maja byc dokladnie 4
dzielniki. teraz juz chyba jak z gorki.
6 kwi 23:18
Kostek: a skąd wynika ta zależność, że muszą być liczbami pierwszymi ?
6 kwi 23:24
Dominik: bo gdybys znalazl jakas liczbe a zlozona to mialbys wiecej niz 4 dzielniki:
1, szukana liczba, b, czynniki a.
zatem musza byc to liczby pierwsze.
6 kwi 23:30
Kostek: czyli rozłożyć 56 na czynniki
6 kwi 23:36
Dominik: tak. zrobilem to w poscie 23:15. znajdz takie liczby pierwsze ktore po zwiekszeniu o 1 sa
czynnikami 56
6 kwi 23:40
Dominik: nastepnie podstaw do rownania c = ab i sprawdz czy a + b + c = 55
6 kwi 23:41
Dominik: sa czynnikami 56 i daja w iloczynie 56*
6 kwi 23:41
6 kwi 23:44
Dominik: moja metoda wydaje mi sie lepsza − mniej zgadywania. gdybysmy nawet rozpatrzyli wszystkie
mozliwosci to jest ich mniej, poniewaz z czynnikow 56, ktore po zmniejszeniu o 1 daja liczbe
pierwsza mamy tylko 4, 8, 14. jesli sprawdzimy jako pierwsze 8 to otrzymamy 56/8 = 7 − po
zmniejszeniu o 1 nie daje liczby pierwszej, czyli odpada. pozostaja 2 mozliwosci, ktore sa
szukanymi liczbami. o wiele mniej kombinowania.
6 kwi 23:53
6 kwi 23:55
Dominik: co prawda inny dzial matematyki, ale tez pokazuje, ze w matematyce czesto wystarczy cos
sprytnie wykombinowac, a liczenia nie bedzie prawie w ogole.
6 kwi 23:56
Kostek: ok chętnie zerknę
6 kwi 23:59
Kostek: @Dominik Twoja metoda jest jednak lepsza jak przeliczałem to bardzo dużo było liczb do
sprawdzenia szkoda czasu na maturze na to

ale takie zadania raczej na maturze się nie
pojawiają..
7 kwi 00:02
Dominik: skad wiesz, ze sie nie pojawi? jak najbardziej moze byc.
7 kwi 00:05
Kostek: przeglądając arkusze częściej spotykam zadania z funkcji
kwadratowej−parametr,prawdopodobieństwo, rozwiąż równanie−trygonometria, jakaś nierówność z
wartością bezwzględną, planimetria no i plus jakiś dowód ale z takim zadaniem się jeszcze nie
spotkałem
7 kwi 00:08
Dominik: i jak ci idzie to zadanko z geometrii? probowales cos?
7 kwi 00:18
Kostek: nie nie próbowałem na razie skupiam się na zbiorze kiełbasy chcę jak najszybciej przerobić, a
poza tym trygonometria to moja pięta achillesa
7 kwi 00:20
Dominik: to zamieszcze rozwiazanie dla potomnych.
| | 1 | |
z tresci zadania wiemy, ze P = a2 − (b − c)2. wiadomo rowniez, ze P = |
| bcsinα. zatem |
| | 2 | |
| 1 | |
| bcsinα = a2 − b2 − c2 + 2bc |
| 2 | |
z tw cos
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
| | 1 | |
wystarczy dodac te rownania i pomnozyc razy |
| by otrzymac |
| | bc | |
dalej zadanie nie powinno sprawiac problemow. bedzie jeden pierwiastek, ktory nalezy odrzucic,
bo dla takiego kata α nie istnieje trojkat. 7 pkt za cos takiego!
7 kwi 00:27
Eta:
7pkt za
pomysł........ "wiadomo" ( ale nie każdemu
7 kwi 00:29
Dominik: e tam pomysl. juz w gimnazjum ucza, ze jak w ukladzie rownan sa przeciwne wspolczynniki to
nalezy rownania dodac. a ze trzeba uzyc tw cos i wzoru na pole z sinusem to chyba kazdy wie..
(no bo jak inaczej?)
7 kwi 00:31