Liczby rzeczywiste
bezendu: Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki, a ich suma jest równa s. Znajdź tę liczbę, jeśli
s=56
2 mar 22:08
Kejt:
a − szukana liczba
dzielniki: 1;x;y;a
1+x+y+a=56
xy=a
jeszcze jedno równanie...jakoś..
2 mar 22:18
Janek191:
Jeżeli ta liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki pierwsze, to wtedy
3 + 5 + 17 + 31 = 56
L = 3*5*17*31 = 7 905
==================
2 mar 22:20
bezendu: @Kejt jakoś czyli jak
2 mar 22:22
Kejt: nie wiem

może sprawdzić jakie liczby naturalne spełnią równanie:
x+xy+y=55
2 mar 22:24
bezendu: @Kejt gdzieś na forum pisałaś że chcesz zadania to proszę rozwiąż to
2 mar 22:25
Kejt: taak.. ale chciałam zadania z ciągów

pomyślę..
2 mar 22:26
bezendu: pisałaś że trzeba śmigać w każdym dziale
2 mar 22:28
Kejt: taak..ale jeszcze nie jestem na to psychicznie przygotowana
2 mar 22:29
bezendu: wiem że powinno wyjść 39 bo mam tak w odpowiedziach ale jak do tego dojść
2 mar 22:33
Janek191:
1,a,y,a
1 + x + y + a = 56 ⇒ x + y + a = 55
x*y = a
więc
x + y + x*y = 55
y*( 1 + x) = 55 − x
| | 55 − 3 | | 52 | |
Dla x = 3 mamy y = |
| = |
| = 13 |
| | 4 | | 4 | |
Mamy więc
x = 3 , y = 13 , a = x*y = 3*13 = 39
spr. 1 + 3 + 13 + 39 = 56
Odp. Tą liczbą jest 39.
======================
2 mar 22:35
Kejt: jedyne do czego udało mi się dojść to:
(x+y)
2−xy=55
ale nic z tego raczej więcej nie będzie
2 mar 22:36
Kejt: o..a jednak
2 mar 22:36
bezendu: @Janek191 dziękuję
2 mar 22:36
Janek191:
W I wierszu powinno być : 1 , x, y, a
Dziękuję Kejt za inspirację .
2 mar 22:37
Kejt: och..nie ma za co

zawsze do usług.
2 mar 22:38
bezendu: Kejt
2 mar 22:39
Kejt: o..kolejne jabłuszko

się dzisiaj obłowię, dziękuję
2 mar 22:39
PW: Liczba a ma cztery dzielniki: jednym jest 1, drugim a, trzecim jakaś liczba pierwsza p. Gdyby
czwarty dzielnik był liczbą q≠p, to istniałby jeszcze dzielnik pq − piąty! Musi być więc
a=p3
− dzielnikami są 1, p, p2 i p3
Specjalnie nie interesowałem się nigdy teorią liczb, jeśli się mylę − nich ktoś mądrzejszy
poprawi.
2 mar 22:42
PW: Wygląda na to, że jeszcze jest błąd w treści zadania − powinno być s=156, wtedy
1+5+52+53=156.
2 mar 22:50
Mila: 1,3,13,39
1+3+13+39=56
2 mar 22:56
2 mar 23:02
PW: No rzeczywiście, nie przewidziałem sytuacji, że pq=a, czyli nie będzie to piaty dzielnik, macie
rację.
Cholera, a przecież to widziałem, dlatego dobierałem dzielniki dające po pomnożeniu a −
niesłusznie założyłem, że nie może to być a będące iloczynem dwóch różnych mniejszych.
Ciekawe, czy wymyślone przeze mnie 156 ma inne rozwiązania oprócz 1+5+25+125, ale to chyba zbyt
późna pora, już nie myślę trzeźwo
2 mar 23:09