sss
yeti: Siemka prosze pilnie o pomoc
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
x−|x|=y+|y|
jak ten rysunek bedzie wygladal narysuje ktos
2 mar 22:33
PW: Dlaczego "pilnie" − studiujesz w nocnym technikum?
Trzeba pokombinować zanim sie narysuje.
Dla x≥0 jest |x|=x, a więc lewa strona jest zerem, mamy zatem równanie
0 = y+|y|
Oznacza to, że musi być |y|=−y, czyli y<0.
Część rozwiązania już mamy:
dla x≥0 są to y<0 − takie pary pijacy nazywają "czwarta ćwiartka".
Pomyśl co będzie dla x<0 − trochę to trudniejsze, ale myślenie takie samo − co będzie dla y≥0,
a co dla y<0.
2 mar 23:26
yeti: pilnie poniewaz irytuje mnie juz to zadanie w odpowiedziach jest mowa tylko o rysunku dla
cwiartki 4 tak jak ty to napisales ale przeciez dla cwiartki 2 mam x=y bo x<0 i Y>0 zatem
otrzymamy x=y wiec powinna byc chyba narysowana prosta pod katem 45 stopni w drugiej cwiartce.
Generalnie wiem mniej wiecej o co biega zalezy mi tylko na rysunku prawidlowym dla tego
zadania dlatego prosilbym o narysowanie tego zbioru thx
2 mar 23:32
Mila:

x−|x|=y+|y|
1) rozważam sytuację, gdy y≥0
Punkty leżące w I i II ćwiartce
2y=x−|x|
dwa przypadki:
1.1 x≥0 I ćwiartka
| | 1 | |
y= |
| (x−x)=0 ⇔x≥0 i y=0 półprosta OX |
| | 2 | |
1.2 x<0 II ćwiartka
| | 1 | |
y= |
| (x+x)⇔y=x wykres nie przechodzi przez II ćwiartkę |
| | 2 | |
2) y<0 III i IV ćwiartka
x−|x|=y+|y|
x−|x|=y−y
x−|x|=0
2.1 x≥0 IV ćwiartka
x−x=0 dla każdego x
wszystkie punkty IV ćwiartki
2.2 x<0
x+x=0
2x=0 ⇔x=0∉D
2 mar 23:49
PW: Zakładamy, że x<0. Równanie przyjmuje postać
2x = y+|y|, x<0
Dla y≥0 mamy więc
2x=2y, x<0
− to równanie nie ma rozwiązania (lewa strona ujemna, prawa nieujemna).
a dla y<0
2x=0. x>0
− też rozwiązania nie ma.
Pozostaje się upić ćwiartką (dokładnie − razem z półosiami), w moim rozwiązaniu z 22:36 można
poprawić:
|y|=−y, czyli y≤0
(w ten sposób nie zginą punkty (x,0) dla x≥0).
2 mar 23:58
yeti: dzieki juz kumam
2 mar 23:59