5 zadań z geometri analitycznej
kadziu: 1 Sprawdź czy do prostej k przechodzącej przez punkty A = (−1,−5), B = (1,−1) należy punkt C +
(1/2,−3)
2 Wyznacz równanie prostej k o wpółczynniku kierunkowym (−4) przecinającej oś rzędnych w
punkcie odległym od początku układu współrzędnych o 5.
3 Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l o równaniu −x + 5y − 3 = 0
przechodzącej przez punkt A = (−1,−7).
4 Wyznacz równanie prostej k równoległej do prostej l o równaniu 2x + 3y − 1 = 0
przechodzącej przez punkt A = (0,−4)
5 Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 + y2 − 16x + 12y = 0.
Proszę o pomoc, pilnie mi tego potrzeba..
4 kwi 18:29
Bogdan:
To zadanie domowe i chcesz wskazówek, czy może, żeby za Ciebie i to szybko je zrobić?
4 kwi 18:31
Licealista_Theosh: @Bogdan pomożesz mi?
4 kwi 18:32
Bogdan:
To przedstaw najpierw swoje propozycje rozwiązań zadań, wtedy może pogadamy
4 kwi 18:36
4 kwi 18:37
kiki: To nie zadania domowe

po prostu ćwiczę sobie na maturę.. Tylko problem że nie wiem jak się
za to zabrać

a jeżeli dostanę dobrze rozwiązane zadania to wtedy pewnie się połapię o co
caman

Także mógłbyś je zrobić ? Proszę
4 kwi 18:38
Licealista_Theosh:
2. a=−4 P(5,0)
y= ax+b
0=−4*5 +b
b=....
4 kwi 18:42
Bogdan:
| | 1 | |
1. A(−1, −5), B(1, −1), C( |
| , −3}) |
| | 2 | |
| | −1 + 5 | |
prosta AB: y = a1x + b1, a1 = |
| = 2 |
| | 1 + 1 | |
| | −3 + 5 | | 4 | |
prosta AC: y = a2x + b2, a2 = |
| = |
| ≠ a1, punkty ABC nie są |
| | 0,5 + 1 | | 3 | |
współliniowe
4 kwi 18:51
Bogdan:
2) jaki wzór ma linia prosta?
4 kwi 18:53
kiki: Licealista 0 = −20 + b b = −20 + b i co dalej ?
Bogdan ax + b tak ?
4 kwi 19:16
Bogdan:
y = ax + b, a = −4, a co oznacza b?
4 kwi 19:23
Bogdan:
Rozwiązanie zadania 2 jest tutaj
196167
4 kwi 19:26
Licealista_Theosh: No fakt. pomyliło mi się.
4 kwi 19:29