matma
Licealista_Theosh:
Funkcja kwadratowa. Pole prostokąta
Wokół basenu o wymiarach 4m x 8m wyłożono kafelkami pas o szerokości x. Jaka jest szerokość
tego pasa jeśli ma on powierzchnie 45m
2.
Proszę o korektę.
Zapisuję polę kafetek.( odejmując pole prostokąta w środku)
(8−2x)(4−2x)−32=45
32−16x−8x+4x
2−32=45
4x
2−24x−45=0
Δ=576+720=1296
√Δ= 36
Bok nie może być ujemny dlatego tylko x
2.
Nie mam odpowiedzi i nie wiem czy jest dobrze, ale to mi nie pasuje.
4 kwi 18:22
Licealista_Theosh: ?
4 kwi 18:23
Licealista_Theosh: −−>?
4 kwi 18:30
Zbychu: odp to 7,5, mozesz tez zapisac to tak:
2*(8+2x)*x+4*2*x = 45
4 kwi 18:38
Licealista_Theosh:
Dziękuję. Czy mój zapis jest poprawny?
4 kwi 18:39
Tomek: według mnie nie jest to dobrze
4 kwi 18:40
Tomek: powinno być:
(8+2x)(4+2x)−32=45
tak sądze
i wynik wychodzi 1,5m
4 kwi 18:41
Zbychu: Tak
4 kwi 18:42
Tomek: i wszystko sie zgadza wtedy bo w twoich rachukach wychodzi potem pole płytek o dużo za duże...
4 kwi 18:43
Bogdan:

4x
2 + 2*8*x + 2*4*x = 45 ⇒ 4x
2 + 24x − 45 = 0
przelicz to jeszcze raz
4 kwi 18:44
Licealista_Theosh:
Właśnie się zastanawiałem czy tam nie powinno być +. Dużo liczenia nie mam bo Δ ta sama
4 kwi 18:45
Licealista_Theosh: | | 12 | |
Wychodzi |
| = 1,5 Dzięki jeszcze raz. |
| | 8 | |
4 kwi 18:45