geometria analityczna
sabina: pomóżcie
wyznacz równanie prostej k o współczynniku kierunkowym (−4) przecinającej oś rzędnych w punkcie
odległym od początku układu współrzędnych o 5.
3 kwi 22:05
Janek191:
a = − 4
A = ( 0; 5) lub A = ( 0; − 5)
y = a x + b
1) Dla A = ( 0; 5)
y = − 4 x + b
Wstawiam 0 za x i 5 za y :
5 = − 4*0 + b
b = 5
y = − 4 x + 5
=============
2) Dla A = ) 0; − 5)
y = − 4 x − 5
===========
Odp.
k : y = − 4 x + 5 lub k : y = − 4 x − 5
==============================
3 kwi 22:15
Bogdan:

Wprost:
y = ax + b, a = −4, b = −5 lub b = 5, czyli y = −4x − 5 lub y = −4x + 5
(rysunek nie ilustruje tego zadania, pokazuje znaczenie współczynników
a i
b)
3 kwi 22:30