wyznacz ciag jesli
kkk: Wyznacz ciąg jeśli
a1 = −7
a5 = − 5
pomocy co jak i z czym ?
3 kwi 13:08
3 kwi 13:09
3 kwi 13:09
Technik:
ale jaki ciąg arytmetyczny czy geometryczny ? może dopiszesz polecenie do końca
3 kwi 13:10
kkk: wyznacz ciag arytmetyczny
3 kwi 13:20
kkk: musze wyznaczyc r tak ?
3 kwi 13:22
kkk:
3 kwi 13:26
ICSP:
3 kwi 13:28
kkk: czyli obliczaja r jest rowne 3 tak
3 kwi 13:29
ICSP: tzn wyznaczenie ciągu polega na wyznaczeniu jego wzoru ogólnego :
an
a do wzoru ogólnego potrzebujesz :
a1 oraz r
więc musisz wyznaczyć r i podstawić do wzoru na an
3 kwi 13:29
ICSP: r ≠ 3
no chyba że a5 = 5 a nie −5
3 kwi 13:29